Під кінець зими більшість із нас зіштовхується із дефіцитом вітамінів. Багато хто називає таке явище авітамінозом, часто плутаючи із гіповітамінозом. Останнім вважається стан, коли присутня недостача речовини, тоді як авітаміноз — це повна відсутність певного вітаміну, що буває досить рідко. То як же впливає дефіцит вітамінів на здоров'я очей? Нижче дамо відповідь на це актуальне питання.

 

Функції вітамінів для зору

 

В першу чергу варто відмітити вітамін А, що має найбільший вплив на здоров'я очей. Завдяки ньому виробляється родопсин, що забезпечує гарний зір в умовах слабкого освітлення. Світло постійно руйнує молекули родопсину, а за відсутності достатньої кількості вітаміну А цей білок не встигає відновити свої функції. За таких умов можливе погіршення сутінкового зору, відомого як “куряча сліпота”.

 

Вітамін С також має неабиякий вплив на очі, захищаючи їх від дії вільних радикалів. Корисний також і для судин та капілярів, сприяє виробленню колагену, що є основним білком рогівки ока. Критично низький рівень цього вітаміну збільшує ризик підвищення внутрішньоочного тиску та розвитку катаракти. Але пам'ятайте, що одне лише вживання вітаміну С, на жаль, не захистить Вас від помутніння кришталика.

 

Також важливо слідкувати за рівнем вітаміну Е. Як і попередній вітамін, він є антиоксидантом та захищає від окислювального стресу, що виникає внаслідок дії вільних радикалів. Забезпечує еластичність судин та м'язів, приймає участь у виробленні ферменту, що необхідний для відновлення клітин сітківки.

 

Варто згадати і про вплив вітаміну D на зорові функції. Доведено, що при його дефіциті збільшуються ризики розвитку короткозорості та вікової макулярної дегенерації. Також вітамін D3 сприяє зменшенню запалення та посилює бар'єрні функції.

 

Як поповнити нестачу вітамінів?

 

Для того, щоб розуміти, чи є необхідність у збільшенні рівня вітамінів в організмі, необхідно здати аналізи, щоб проаналізувати можливі дефіцити. Не варто самостійно ставити собі діагнози та займатись самолікуванням. Надлишок цих речовин, що може статися при безконтрольному вживанні БАДів, не є корисним. Так звані “вітаміни для очей” — це також не чарівні пігулки, що вилікують будь-які негаразди із зором. Вам необхідно знати, якого саме вітаміну не вистачає та яку дозу потрібно приймати. Звісно, це може призначити лише Ваш лікар. А для профілактики достатньо повноцінного харчування.

 

Наприклад, вітамін А міститься у печінці, риб'ячому жирі, яйцях, молочних продуктах, шпинаті, броколі та моркві. Вдосталь вітаміну С можна знайти у шипшині, смородині, обліписі, цитрусових, зеленому перці, помідорах. У рослинних оліях, горіхах, соняшниковому насінні та жирних сортах риби Ви знайдете вітамін Е. Вітамін D3 утворюється природним чином під час перебування на сонці, а також міститься в печінці, жовтках яєць, білих грибах, жирних молочних продуктах, а також ікрі лососевих та жирній морській рибі.

 

У яких випадках вітаміни допомагають зору?

 

Не варто розраховувати на те, що вітаміни зможуть відновити зір чи вилікувати серйозні захворювання. У цих випадках Вам допоможе лише консультація лікаря та дотримання його рекомендацій. За комплексного підходу вітаміни — це профілактика проблем, якщо у Вас постійні зорові навантаження або Ви харчуєтесь неповноцінно. Якщо Ви помітили будь-які зміни у гостроті зору — не займайтесь самолікуванням, приймаючи вітаміни чи інші добавки, а одразу зверніться до професіонала.

 

 

Якщо ж офтальмолог призначив Вам корекцію зору, фахівці інтернет-магазину та мережі оптик Київлінза з радістю допоможуть Вам обрати оправу чи контактні лінзи українського бренду Solente.