Згідно зі статистичними даними ВООЗ, приблизно чверть людей, що купували контактні лінзи, відмовляються від їхнього використання після кількох спроб. Чому ж так відбувається? Як правило причина полягає у тому, що користувачі не проходять адаптаційний період та повертаються до таких звичних окулярів. Як же швидко та максимально легко перейти на контактну корекцію? Розглянемо нижче відповідь на це запитання.

 

Як вибрати свої перші лінзи?

 

В першу чергу потрібно обрати такі лінзи, що будуть Вам підходити, інакше Ви не зможете звикнути до цього засобу. Варто звернутися до офтальмолога, щоб він пересвідчився, що у Вас немає протипоказань до їхнього використання. Також він випише рецепт, що може відрізнятися від звичного Вам рецепту на окуляри. Або ж зверніться до наших оптик Київлінза у Києві чи Львові, де оптометристи безкоштовно перевірять Вам зір та допоможуть обрати лінзи з асортименту Solente, що найкраще підійдуть під Ваші параметри. А у цій статті ми розглядали, чому інколи лінзи можуть Вам не підходити.

 

Матеріал, із якого виготовляються контактні лінзи, грає велику роль у адаптації до цих офтальмологічних засобів. Для своїх перших лінз ми рекомендуємо обрати силікон-гідрогелеві вироби, так як вони не такі м'які, як гідрогелеві, а тому їх легше надягати, адже вони менш схильні до згортання та зминання, а також менш вразливі до пошкоджень. Окрім того, цей матеріал пропускає відчутно більше кисню до рогівки, тож буде більш комфортно відчуватися на оці.

 

Також важливо обрати найкомфортніший режим заміни. Для першого використання вважаються найкращими саме одноденні лінзи, адже вони не вимагають очищення та зберігання і менший ризик інфікування рогівки, бо щодня Ви надягатимете нову стерильну лінзу. Ми рекомендуємо обрати в якості свого першого засобу Solente Impero 1-Day або Solente Daliya 1-Day, так як це одноденні силікон-гідрогелеві лінзи.

 

Як звикнути до контактних лінз?

 

Варто розуміти, що для цього потрібен час. При першому використанні Ви можете відчувати лінзи на очах, але згодом Ви звикнете і це відчуття зникне, адже чутливість рогівки до стороннього тіла знижуватиметься. Запасіться терпінням і спробуйте наступну схему:

 

  • У перші дні офтальмологи радять носити лінзи не більше однієї-двох годин на добу.
  • Потім тривалість носіння можна збільшити до 3-5 годин.
  • Починаючи з другого тижня можна носити до 5-8 годин на день.
  • Під час першого місяця використання ці засоби краще завжди знімати на ніч. Засинати і носити їх по 12-16 годин на добу варто тільки після повної адаптації і лише ті лінзи, в яких передбачений такий режим носіння.

 

Це лише орієнтир для Вашої зручності, можливо, Ви звикнете до лінз набагато швидше і зможете збільшувати кількість годин на день значно раніше. Або ж можете робити перерви в 1-2 дні, якщо цього потребуєте.

 

Обов'язково придбайте краплі для зволоження. Вони змочують поверхню лінз, полегшуючи відчуття та допомагаючи очам швидше адаптуватись до контактних засобів. Цікавий факт, що у чоловіків склад сльози більш кислий, ніж у жінок, а також кількість рідини, що виділяється, є меншою, тому вони можуть зіштовхуватись із відчуттям печіння під час адаптації. При цьому у жінок з віком під впливом гормональних змін кількість сльози також знижується. Краплі допоможуть полегшити ці неприємні симптоми.

 

Переваги контактних лінз перед окулярами

 

Для швидкого звикання до контактних офтальмологічних засобів важливою є мотивація, тому нагадаємо Вам, які ж переваги у них перед окулярами:

 

  • Оптичні. Окуляри не дають такої широкої зони корекції, а також можуть деформувати зовнішній вигляд предметів ближче до країв окулярних лінз.
  • Косметичні. Контактна корекція дозволяє зберегти природну красу очей, адже вони не деформують риси обличчя, або ж навпаки можна змінити зовнішній вигляд завдяки кольоровим лінзам. Контактну оптику можна носити разом із сонцезахисними окулярами або з іміджевими варіантами, коли в оправу встановлюються лінзи без діоптрій.
  • Психологічні. Якщо у Вас присутні комплекси щодо носіння окулярів, або Вам важко підібрати оправу, що Вам пасує, контактні лінзи — чудове вирішення цих проблем.
  • Соціальні. Контактні лінзи знімають обмеження на фізичну активність, у них можна займатись більшістю видів спорту та зручніше кермувати автотранспортом.
  • Підвищений комфорт. Окуляри можуть спадати, з'їжджати, запотівати при перепадах температур. В них незручно перебувати під дощем, оправа може приносити дискомфорт при високих температурах, або ж при морозі у випадку металевих оправ.

 

 

Для того, щоб звикнути до контактних лінз, може знадобитися певна кількість часу. Проте при достатній мотивації та сумлінному дотриманні правил з догляду за ними це не потребуватиме значних зусиль і Ви зможете оцінити усі переваги цих засобів. А консультанти інтернет-магазину та мережі оптик Київлінза допоможуть Вам обрати лінзи, що повністю задовільнять Ваші потреби.