Підлітковий період — складний час для дитини. У цей період відбуваються психічні та фізіологічні зміни її організму, які одразу важко осягнути. В тому числі є вірогідність і зміни гостроти зору, про які вона може навіть не підозрювати, якщо батьки не водять її на щорічний огляд до офтальмолога. Або ж просто не розповідати про зміни у своєму стані, так як боїться обмеження у використанні гаджетів або ж не бажає носити окуляри.

 

Чому у підлітків погіршується зір?

 

Розглянемо причини зниження гостроти зору у підлітків:

  • Зміна гормонального фону. У цей період різко збільшується навантаження на організм, змінюється метаболізм, тож очі можуть не отримувати у повній мірі усі необхідні їм корисні речовини.
  • Високе навантаження на очі. Інтенсивне навчання, хобі, що напружують очі, час, проведений за гаджетами навантажують зорову систему підлітка та провокують появу змін у гостроті зору.
  • Малорухливий спосіб життя. Часто з підлітковим віком дитина починає менше рухатись, більше часу приділяючи гаджетам. Але за відсутності фізичної активності організм не отримує достатню кількість кисню, що впливає на роботу зорового апарату. Крім того, доведено, що при дефіциті вітаміну D3 збільшуються ризики розвитку короткозорості.
  • Незбалансоване харчування. Недостатня кількість вітамінів, мінералів та корисних жирів впливає на роботу очей.
  • Неправильна постава. Якщо підліток постійно неправильно сидить за столом, часто кривиться, то можливий розвиток дегенеративних захворювань хребта. Внаслідок цього погіршується живлення очей та зір починає слабшати.
  • Травми очей та черепно-мозкові травми. Якщо Ваша дитина травмувалась, то відведіть її не тільки до травматолога та невропатолога, але й окуліста.
  • Системні захворювання, наприклад цукровий діабет чи гіпертензія.
  • Недоліковані захворювання очей. Ретельно слідкуйте за тим, щоб Ваша дитина у випадку захворювань отримувала лікування та не допускайте його передчасного припинення.
  • Спадковий чинник. Якщо є спадкова схильність до проблем із зором, то запуститись цей процес може ще швидше.
  • Наявність родових травм чи внутрішньоутробних патологій.
  • Можлива наявність шкідливих звичок. Окрім загального стану здоров'я, шкідливі звички мають неабиякий вплив і на зір.
  • Неправильна корекція зору. Якщо дитина носить слабкі для неї окуляри чи контактні лінзи, або ж узагалі їх ігнорує, це лише провокує прогресування проблеми, а не тренує зір. Таким чином вона постійно напружує та лише перенавантажує зорові м'язи.

 

Тому якщо Ви помітили, що Ваша дитина стала гірше фокусуватися, тримати предмети ближче або на більш далекій відстані, ніж раніше, щоб їх роздивись, постійно тре очі, мружить їх та часто кліпає, необхідно негайно звернутись до офтальмолога.

 

Як попередити зниження зору у підлітка?

 

Своєчасне виявлення та лікування проблеми знижує вірогідність розвитку патології. Але не менш важливим є її запобігання, адже нерідко падіння зору є невідворотним. Тому наші офтальмологи підготували для Вас кілька рекомендацій для профілактики зорових проблем у підлітків:

  • Проходити щорічну перевірку зору. Так Ви виявите можливі проблеми ще на ранньому етапі.
  • У разі необхідності правильно підібрати засіб корекції зору. Проконсультуйтеся з офтальмологом, чи не має Ваша дитина протипоказань для користування контактними лінзами, якщо вона категорично проти окулярів. Так, підлітки також можуть користуватись цими засобами, адже вік не є протипоказанням. Краще обрати такий засіб, що буде і безпечний, і задовільнить підлітка, ніж придбати окуляри, які він у підсумку не буде носити. Пам'ятайте, що засіб корекції має відповідати рецепту офтальмолога після щорічного контролю гостроти зору.
  • Підтримувати здоровий спосіб життя. Ідеально, якщо дитина проводитиме хоча б 1.5 години на свіжому повітрі у денний час, щоб вона отримала необхідну дозу природного вітаміну D3. Не забувайте при цьому захищати її очі від впливу ультрафіолету, докладно розповіли про це тут. Намагайтесь залучати підлітка до активних спортивних занять та забезпечте його повноцінним харчуванням. За можливості обмежте фактори, що призводять до стресу, та забезпечте дитині достатню кількість сну.
  • Створити дитині зручне роботе місце. Правильна постава — один із ключових чинників збереження гостроти зору. Слідкуйте, щоб висота столу підлітка була такою, щоб зігнута на 90 градусів у лікті рука вільно заходила на нього. Освітлення не має бути занадто холодним, щоб не перенапружувати очі. Воно також не має бути занадто яскравим чи слабким.
  • Не допускати перевантаження зорового апарату. Поясніть підлітку про необхідність перерв при користуванні гаджетами. Для зниження навантаження на очі від комп'ютера можна придбати окуляри для захисту від синього світла, наприклад, з лінзами Solente Samira 1.58 Crystal Blue або Solente Joana 1.61 AS Crystal Blue.

 

 

Якщо ж Вашу дитину все-таки спіткали проблеми із зором, то звертайтесь до фахівців Київлінза, що допоможуть обрати гарну оправу або зручні контактні лінзи.