Серед деяких користувачів контактних лінз існує думка, що, якщо переплутати лінзи при однакових діоптріях, то не станеться нічого страшного. Але чи справді це так? Що буде, якщо на ліве око надягнути лінзу, що призначена для правого, та навпаки? Нижче розглянемо відповідь на це запитання.

 

Якщо у Вас різні діоптрії

 

Якщо Ваші очі мають різні діоптрії, то, переплутавши їх місцями, картинка стане розмитою та нечіткою. Якщо ж Ви продовжите ходити в лінзах, діоптрії яких не відповідають необхідній корекції, то згодом можете відчути головний біль та втому, особливо, якщо різниця в діоптріях суттєва. Це відбувається тому, що Ваші очі напружуються та намагаються підлаштуватись під ті лінзи, що на них надягнули.

 

Якщо у Вас однакові діоптрії

 

Якщо Ваші очі мають однакові діоптрії, то це зовсім не означає, що Ви можете міняти лінзи місцями без наслідків. Рогова оболонка очей часто відрізняється за формою або кривизною, точно так, як і інші частини людського тіла не є ідеально симетричними. Спочатку нові лінзи, які щойно дістали з упаковки, не мають між собою жодних відмінностей. Але вже після першого користування контактними лінзами вони підлаштовуються під форму Вашої рогівки. Тому якщо Ви їх переплутаєте місцями, то можете відчути певний дискомфорт, адже лінзи вже запам'ятали форму після першого використання. Вони сидітимуть на оці неправильно та навіть можуть пошкодити рогівку, якщо Ви не надягнете лінзи на свої місця.

 

Крім того, очі можуть мати різну мікрофлору. Помінявши лінзи місцями, є вірогідність спровокувати подразнення та навіть запальні процеси, адже на око потрапляють чужорідні для нього мікроорганізми. Це вкрай небезпечно для здоров'я Ваших очей, тому важливо на кожне око надягати призначену саме для нього лінзу.

 

Як не переплутати лінзи

 

Для того, щоб не переплутати лінзи місцями, заведіть звичку починати надягати та знімати лінзи завжди з одного і того самого ока, скажімо, правого. А після зняття обов'язково простежте, щоб промарковані кришечки контейнера знаходилися на відповідних лінзах. Тобто кришечка з буквою “R” має бути у секції з правою лінзою, а “L” — з лівою. Інколи контейнери не мають такого маркування, але відрізняються за кольором, тому варто запам'ятати, під яким кольором яка лінза має бути. Наприклад, під більш яскравою можна зберігати саме ту лінзу, з якої Ви зазвичай починаєте їх надягати. Або ж підпишіть на кришечці сторону власноруч, щоб точно не переплутати їх.

 

 

Дійсно, контактні лінзи доволі легко переплутати місцями, адже візуально вони практично нічим не відрізняються одна від одної. Проте, як ми переконалися, це може мати серйозні наслідки для здоров'я Ваших очей. Але якщо Ви притримуватиметесь наших рекомендацій, то у Вас не виникне жодних проблем при їхньому використанні. А фахівці інтернет-магазину та мережі оптик Київлінза допоможуть Вам підібрати контактні лінзи вітчизняного бренду Solente згідно із Вашим рецептом.