Якщо Ви користуєтесь контактними лінзами протягом тривалого часу то, можливо, зіштовхувались із ситуацією, коли цей засіб випадає з ока. Що ж робити в такому випадку? Чи можна після цього надягати лінзу та як цьому запобігти? Ці питання бентежать багатьох наших клієнтів, тож з турботою про Вас ми підготували відповіді на них.

 

Чому контактні лінзи випадають з очей?

 

Насправді це нечасте явище за умови, що контактна оптика підібрана правильно та Ви виконуєте усі рекомендації щодо догляду за нею. Якщо ж Ви зіштовхнулись із такою ситуацією, а тим паче це відбувається з Вами регулярно, варто визначити причину цього:

  • Для підбору контактних лінз недостатньо знати лише Ваші діоптрії. На комфорт при носінні також впливають радіус кривизни та діаметр лінзи. Якщо вони Вам не підходять, то засіб буде ковзати по рогівці, може згортатися на оці та випасти з нього.
  • Під час сильного удару по оку також існує вірогідність випадіння контактного офтальмологічного засобу.
  • Якщо у Вас синдром сухого ока, Ви перебуваєте у сухому приміщенні, працюєте за комп'ютером протягом тривалого часу і при цьому не користуєтесь краплями для зволоження, то лінза починає пересихати. Якщо на рогівці та лінзі недостатньо вологи, то засіб може гірше прилипати до ока та випасти з нього.
  • У випадку, якщо Ви полюбляєте приймати душ або плавати у лінзах, то вода може потрапити під контактний засіб. Окрім того, що вона часто має домішки, що можуть псувати лінзу та змінювати її якісні характеристики, значний потік вологи може змити її з ока. Існує така вірогідність і під час інтенсивного плачу, особливо, якщо Ви трете при цьому очі.
  • Якщо Ви надягнули лінзу неправильною стороною, вона також може випасти. Про те, як перевірити, вивернута лінза чи ні, пояснили тут.
  • Ще одна причина, від якої не застрахований ніхто — заводський брак виробу, що не дає лінзі триматись на оці. На жаль, таке часом трапляється, хоча й доволі рідко.

 

Що робити, якщо лінза випала з ока?

 

Якщо лінза випала і Ви її одразу знайшли, необхідно обережно її підняти. Цей виріб виготовляють із тонкого та ніжного матеріалу, тому робити це необхідно делікатно, щоб не пошкодити його. Помістіть лінзу на кінчик чистого сухого пальця, налийте на неї трохи розчину та проведіть очищення подушечками пальців. Потім помістіть її у контейнер, заповнений новим розчином, на хоча б 8 годин для очищення. Якщо є сумніви у ефективності очищення багатофункціональним розчином, можна скористатись пероксидним, якщо впала не кольорова лінза. Якщо ж Ви не готові стільки чекати, або Ви користуєтесь кольоровими лінзами, рекомендуємо придбати ультразвуковий очисник контактних лінз. Цей маленький девайс виручить Вас у подібних ситуаціях.

 

Перед тим, як надягнути очищену лінзу, що випала, піднесіть її до світла та ретельно огляньте на наявність пошкоджень. Якщо Ви виявили подряпини, розриви чи інші зміни на лінзі, користуватись нею небезпечно. Якщо ж пошкоджень виявлено не було, але при користуванні Ви відчуваєте печіння, різь, помутніння чи подразнення, варто також змінити її на нову. Не завжди можна помітити зміни на контактному засобі, тому варто довіряти своїм відчуттям.

 

Якщо ж Ви не знайшли одразу лінзу та вона певний час перебувала на відкритому повітрі, то вона вже зі 100% вірогідністю почала засихати та псуватись. Навіть не намагайтесь її відновити, про що ми писали тут.

 

Як запобігти випадінню лінз з очей?

 

  • Якщо Вам не підходить радіус кривизни або діаметр Ваших лінз, радимо проконсультуватись із офтальмологом чи оптометристом, що зможуть порадити Вам той варіант, що з більшою вірогідністю Вам підійде. Але зазвичай Ваші ідеальні лінзи підбираються саме методом проб та помилок, адже ми всі унікальні.
  • Якщо Ви лише вчитеся користуватись контактними лінзами, то можете встановлювати виріб неправильно, він може недостатньо прилипнути до рогівки та зісковзнути при морганні. Але з практикою у Вас все вийде та проблема зникне.
  • Дотримуйтесь режиму носіння та заміни, не переношуйте лінзи, адже тоді вони починають втрачати вологу, а з нею і свої властивості. Користуйтесь краплями протягом дня для недопущення пересихання контактного засобу. Зберігати рекомендуємо у багатофункціональному розчині з гіалуроновою кислотою у складі. Цей компонент дозволяє наситити виріб вологою.
  • Знімайте лінзи перед прийняттям водних процедур, щоб волога не потрапила між рогівкою та контактним засобом та не змила його з ока.
  • Обов'язково щоразу перед надяганням лінз перевіряйте, чи не вивернуті вони.

 

 

Причин, чому лінзи можуть не фіксуватись на оці та випадати, доволі багато. Проте якщо вони вірно підібрані та Ви правильно за ними доглядаєте, то це трапляється доволі рідко. Якщо ж у Вас все ще залишилась така проблема, зверніться за консультацією до спеціалістів інтернет-магазину та мережі оптик Київлінза, що з радістю дадуть відповіді на усі Ваші запитання та допоможуть підібрати контактні лінзи серед широкого асортименту бренду Solente.