Корекція зору дітей — важлива тема, що турбує багатьох батьків, адже він починає псуватися у все більш ранньому віці. Згідно із даними офтальмологів Великобританії, до 20 років вже 52% людей мають короткозорість, що вже казати про інші зорові проблеми. Зазвичай батьки обирають окуляри для своїх дітей, вважаючи їх більш безпечним та надійним варіантом. Проте вони далеко не завжди про комфорт, та й деякі діти соромляться ними користуватись. Тож сьогодні розберемо, коли можна носити контактні лінзи дітям та як правильно їх обрати.

 

Чи можна носити контактні лінзи дітям?

 

Вік не є протипоказанням до використання контактної корекції зору. Навпаки, офтальмолог може призначити їх навіть малюкам до одного року! Важливим критерієм є те, чи готова дитина до використання контактної оптики, та наскільки вона відповідальна, щоб дотримуватись усіх правил з догляду за лінзами. Якщо ж дитина ще маленька, то усі турботи щодо надягання/знімання лінз та догляду за ними Вам доведеться узяти на себе. Проте, якщо Ви та Ваша дитина пройдете шлях адаптації до контактних лінз, усі зусилля не будуть марними.

 

Які переваги контактних лінз перед окулярами для дитини?

 

  • Головна перевага контактних лінз — їхня зручність та безпека, якщо дитина рухлива. Окуляри можуть впасти, розбитись, загубитись, проте лінзи дають повну свободу руху, дозволяючи як проводити активне дозвілля, так і займатися спортом чи танцями.
  • Контактні лінзи розширюють поле зору, не деформують об'єкти на периферії та не спотворюють відчуття відстані до них. Це також вклад не тільки у зручність, але й безпеку.
  • При деяких порушеннях зору використання окулярів є недоцільним. Наприклад, при відсутності кришталика на одному оці різниця між діоптріями на очах є досить великою, тож і товщина окулярних лінз буде істотною. Це буде виглядати дуже неестетично і використання окулярів за таким рецептом не є комфортним на практиці.
  • Комфорт носіння окулярів часто залежить від погодних умов. Контактні лінзи не запотівають при перепадах температур, не заплямовуються краплями дощу, зручні як у мороз так і в спеку.
  • Якщо дитина використовує сонцезахисні окуляри, спортивні чи з захистом від комп'ютера, то лінзи чудово з ними поєднуються.
  • Часто діти соромляться окулярів та не подобаються собі у них. Перехід на використання контактних засобів допоможе підвищити їхню самооцінку та сприятимуть кращій соціалізації.
  • Діти стрімко ростуть, тож навіть при щорічній заміні окулярів, як це рекомендують офтальмологи, оправа може перестати відповідати параметрам обличчя, або ж раптом перестати подобатись дитині. Контактні лінзи не мають такої проблеми, проте пам'ятайте про щорічний огляд у офтальмолога та оновлення рецепту на них за потреби.

 

Які недоліки контактних лінз?

 

  • Догляд за контактними засобами вимагає більше відповідальності, адже він складніший, ніж за окулярами, та має прямий вплив на здоров'я очей.
  • Для того, щоб навчити дитину правильно користуватися контактною оптикою, може знадобитися час. Спробуйте перетворити навчання у веселу гру, це пришвидшить засвоєння інформації.
  • Для звикання до лінз необхідно пройти адаптаційний період, про що ми писали тут.
  • Важливо пам'ятати про протипоказання до носіння контактної оптики. Наприклад, якщо дитина захворіла, треба тимчасово відмовитись від лінз на користь окулярів. Про інші протипоказання детально пояснили у цій статті.

 

Як підібрати контактні лінзи дитині?

 

Підбором може займатися лише лікар-офтальмолог, або ж оптометрист в оптиках, якщо дитині більше 12 років. Не намагайтесь підібрати контактні лінзи самостійно, тим паче, що рецепт для окулярів може відрізнятися від рецепту для контактних засобів.

 

Одноденні лінзи — кращий вибір для малюків та дітей, що тільки вчаться ними користуватися. По-перше, такі засоби не вимагають особливого догляду, а по-друге, вони більш безпечні для здоров'я очей. Більше про це можна дізнатися тут. Також вони можуть бути виходом із ситуації, якщо дитина на щодень носить окуляри, але під час певних подій, наприклад спортивних змагань, може потребувати саме контактної корекції.

 

Чутливість рогівки у дітей нижча, ніж у дорослих, тож вони не завжди можуть відчути, що око не отримує достатньо кисню. Саме тому краще обирати засоби із високим показником киснепроникності, наприклад, Solente Impero SiHy Monthly.

 

Часто діти цікавляться і кольоровими контактними лінзами. Як і зі звичайними лінзами для зору, вік не є протипоказанням для декоративних засобів, крім того, часто вони також бувають і з корекцією зору. Проте варто пам'ятати, що, як правило, кольорові лінзи мають меншу киснепроникність, ніж прозорі, тому не рекомендується перебувати в них більше 4-8 годин на добу та радимо застосовувати краплі для зволоження очей.

 

 

Сподіваємось, ми відповіли на усі Ваші запитання щодо контактних лінз для дітей. А за консультацією та найбільш вигідними пропозиціями звертайтесь у наші оптики або інтернет-магазин Київлінза.