М'які контактні лінзи містять у своєму складі багато води. Але, як ми знаємо, ця рідина доволі швидко випаровується. Це означає, що й лінзи також пересихають, якщо не підтримувати у них достатню кількість вологи. Що ж робити, якщо таке трапилось? Докладно розберемо відповідь на це питання.

 

Якщо лінзи засохли в контейнері

 

Таке може трапитись, якщо Ви налили занадто мало розчину, якщо кришку контейнера було закрито недостатньо щільно, або ж Ви носите лінзи рідко та не змінювали розчин щотижня, як рекомендують офтальмологи.

 

Чи можна реанімувати такі лінзи? Так, але зверніть увагу, що не можна відновити усі властивості виробу, що пересох. Крім того, є ризик, що на ньому могли утворитись мікротріщинки, що травмуватимуть рогівку. Також знижується чіткість зображення через наявність мікротріщинок та може виникнути запалення очей. Тому, якщо є можливість надягнути нову зволожену лінзу, краще зробіть це. Якщо ж такої можливості немає, то спробуйте відновити засохлу.

 

Перше правило — ні в якому разі не торкайтесь сухої лінзи! Так Ви точно її пошкодите і вона вже буде непридатна до використання. Залийте лінзу багатофункціональним розчином до позначки на контейнері, закрийте контейнер та залиште на 6-8 годин.

 

Після цього можна спробувати надягнути лінзу. Якщо ж у Вас після цього з'явились неприємні відчуття — зверніться до офтальмолога та більше не використовуйте цю лінзу, краще придбайте нову.

 

Якщо лінзи засохли в очах

 

Частіше за все таке трапляється із гідрогелевими лінзами, адже у їхньому матеріалі більше води. Причиною можуть стати занадто сухе приміщення, синдром сухого ока, недотримання гігієни та режиму заміни лінз тощо.

 

Якщо у Вас з'явились відчуття печіння, стороннього тіла в оці, тиску, прилипання лінзи до ока, сльозотеча та почервоніння очей, то необхідно негайно зняти лінзу. Але не поспішайте одразу лізти пальцями до очей, спочатку потрібно добре зволожити їх за допомогою крапель. Закапайте по кілька крапель у кожне око, закрийте повіки та обережно помасажуйте їх, щоб рідина добре розподілились по всій лінзі. Тепер можна спробувати зняти лінзу, якщо не виходить, закапайте очі ще раз та почекайте. Якщо ж у Вас нічого не виходить, негайно зверніться до лікаря по допомогу.

 

Якщо лінза загубилась та засохла

 

Ваша лінза випала, Ви не змогли її знайти, а через кілька днів помітили? Навіть не намагайтесь її реанімувати, а одразу викиньте. За цей час на неї вже налипли мікроби та ворсинки, а через те, що вона знаходилась у відкритому середовищі, ризик того, що її структура пошкодилась і поверхня потріскалась, суттєво зростає. Навіть пероксидні розчини не впораються з такими забрудненнями, і розчини з гіалуроновою кислотою не зможуть відновити її м'якість. Використання такої лінзи несе значні ризики для Ваших очей.

 

Як запобігти пересиханню лінз?

 

  • Завжди кладіть лінзи у контейнер, що наповнений розчином до відмітки. Він має бути свіжим, не доливайте нову рідину до старої.
  • Розчин швидко випаровується, тому не залишайте контейнер з лінзами відкритим.
  • Контейнер повинен бути цілим та щільно закриватись, щоб рідина з нього не протікала.
  • Не зберігайте лінзи без розчину. Використовуйте лише спеціальні контейнери для зберігання.
  • Користуйтесь краплями протягом дня. Не допускайте пересихання очей. Як цьому зарадити, розповідали тут.
  • Не нехтуйте режимом носіння та заміни контактних лінз, адже з часом вони втрачають вологу.

 

 

Для збереження здоров'я очей ми не рекомендуємо використовувати лінзи, що пересохли, краще придбайте нову пару, наприклад, від українського бренду Solente, адже завдяки доступним цінам така покупка не надто вдарить по кишені, а Ваші очі залишаться здоровими. А фахівці інтернет-магазину та мережі оптик Київлінза допоможуть Вам із вибором.