Піклуватись про здоров'я очей часом буває непросто, адже безліч чинників викликають сухість, печіння та почервоніння, сльозотечу та біль. В окремих випадках причиною цього є синдром сухого ока. Тоді краплі для зволоження можуть суттєво полегшити ситуацію. Розглянемо, коли та чому виникає необхідність у використанні цього засобу.

 

Чому виникає сухість очей?

 

Найперше, про що варто згадати — це використання м'яких контактних лінз. Коли Ви їх носите, то між слізною плівкою та рогівкою ока утворюється бар'єр. Зволоження стає недостатньо, контактна лінза підсихає та спричиняє дискомфорт, навіть якщо Ви користуєтесь одноденними офтальмологічними засобами.

 

Проте з сухістю очей може зіштовхнутись не тільки людина, що носить контактні лінзи. При роботі за комп'ютером, або іншій діяльності, де вимагається максимум зосередженості та уважності, частота моргання зменшується та виникає дефіцит вологи. Окрім того, деякі захворювання, наприклад, ендокринні чи аутоімунні, також впливають на продукцію та якість сльози. Сухість очей може виникати як побічний ефект при вживанні певних медичних препаратів. Перенесені вірусні інфекції, тривале перебування у сухому чи запиленому приміщенні, гормональні та вікові зміни, особливо у жінок, несприятливі погодні умови, перевтома також збільшують шанси розвитку сухості очей.

 

Чому краплі для зволоження так важливі?

 

Те, наскільки зволожені наші очі, впливає не тільки на наш комфорт, а й на здоров'я очей. Сухі очі стають більш вразливими до інфекцій, можуть розвинутись запалення та навіть погіршення зору. Використання крапель зменшує ризик виникнення патологій, спричинених синдромом сухого ока. Вони знімають свербіж, помутніння та інші неприємні відчуття, викликані сухістю, дають миттєве полегшення. Зволожують лінзи та не дають їм змінити свою структуру. А якщо Ви тільки починаєте носити контактні лінзи, краплі для зволоження допоможуть пройти період адаптації, коли очі звикають до них.

 

Коли Ви закапуєте очі, то рідина допомагає вимити з-під лінзи невеликі часточки пилу чи іншого бруду. Тож краплі можуть врятувати ситуацію у запиленому приміщенні, запобігаючи виникненню інфекцій. Звичайно, це не замінює повноцінне очищення розчином, але чудовий варіант у якості експрес-засобу.

 

Також краплі можуть стати в нагоді, якщо раптом Вам потрібно зняти лінзи, наприклад, перед сном, але розчину для зберігання під рукою немає. Це найкраща альтернатива для такої ситуації, але, звісно, не варто зловживати цим лайфхаком, адже у краплях недостатньо речовин, що очищають лінзу. Краплі для зволоження також рекомендують використовувати до надягання та перед зніманням лінз, щоб зменшити їхнє тертя об рогівку.

 

При виборі крапель звертайте увагу на їхній склад. Бажано, щоб у ньому була гіалуронова кислота, що є у складі нашої сльози. Тобто це гіпоалергенний, природний та ефективний зволожувач. Наприклад, краплі Solente Monti максимально наближені за своїм складом до сльози людини. А Solente Melanie містять не тільки гіалуронову кислоту, а й квіткові гідролати. Якщо ж Ваші очі добре реагують на синтетичні зволожувачі, то рекомендуємо краплі Solente Rossini, що містять у складі два таких компоненти для максимальної ефективності — гідроксилметилцелюлозу та полівінілпіралідон.

 

Як користуватись краплями для очей?

 

Перед використанням крапель обов'язково переконайтеся, що не закінчився термін придатності після відкриття. Вимийте руки з милом перед тим, як закапати очі, та обережно відкрийте флакон. Трохи відкиньте голову назад та відтягніть нижню повіку, утворивши “кишеньку”. Закапайте в неї 1-2 краплі, не торкаючись носиком флакона до ока чи повік, щоб зберегти стерильність. Потримайте очі відкритими близько 30 секунд, потім закрийте їх на кілька секунд, після чого поморгайте. Так краплі найкраще розподіляться по очам.

 

Переконайтеся, що Ваші краплі можна використовувати разом із контактними лінзами. І пам'ятайте, що застосовувати для закапування очей не призначені для цього засоби заборонено! Чому розчин для лінз не підходить для цього, розглянули тут. Зверніть увагу, що не можна передавати краплі іншим особам, адже це засіб індивідуального призначення.

 

 

Краплі для очей — чудовий засіб від сухості. Проте якщо проблема не зникає, варто проконсультуватись із лікарем, щоб усунути причину, а не симптоми. А в інтернет-магазині та офлайн-мережі Київлінза Ви зможете отримати повну консультацію та допомогу у підборі крапель для зволоження.