Катаракта — це небезпечне захворювання очей, що характеризується помутнінням кришталика. Це призводить до того, що світло не може пройти крізь нього та потрапити на сітківку, а гострота зору знижується. Як цьому можна зарадити та як скоригувати зір при катаракті? Нижче розглянемо відповіді на ці болючі запитання.

 

Як бачить людина при наявності катаракти?

 

Це підступне захворювання, адже людина не одразу може зрозуміти, що відбувається з її зором. На ранній стадії видимих ознак хвороби немає, а згодом зір починає погіршуватись: перед очима немов розстилається серпанок, що заважає чітко бачити предмети, при погляді на яскраве світло зростає чутливість, стає важче розрізняти кольори та погіршується зір уночі. Також в очах може почати двоїтись, з'являються смужки чи плями, що миготять перед очима. Катаракта протікає безболісно та може розвиватись впродовж тривалого часу, навіть до 10-15 років, тому часто пацієнти списують погіршення зору на розвиток далекозорості чи короткозорості, якщо не відвідують регулярно офтальмолога. На більш пізніх стадіях райдужна оболонка та зіниця починають блякнути і хворобу можна побачити зі сторони.

 

Причини появи катаракти

 

Катаракта буває вроджена та набута. Перший вид зустрічається всього у 3% хворих на цей недуг. Проте він частіше призводить до повної втрати зору, якщо не провести хірургічне втручання. У 97% випадків це набута катаракта, більшість з яких викликані віковими змінами. Майже кожна людина у віці понад 80 років у тій чи іншій мірі вже має ознаки цієї хвороби.

 

Окрім вікових змін у кришталику, до катаракти можуть призвести деякі ендокринні захворювання, спадковість, травми ока, вплив променевого випромінювання або тривале споживання деяких лікарських засобів.

 

Як скоригувати зір при катаракті?

 

Завдання окулярів та контактних лінз — спрямувати пучки світла так, щоб вони потрапили на сітківку. Якщо у випадку із короткозорістю без корекції зображення потрапляє перед сітківкою, а при далекозорості траєкторія променів сходиться за нею, то при катаракті ситуація інша. Кришталик, що помутнів, перешкоджає променям потрапляти на сітківку. Світло або розсіюється, або ж зовсім блокується. Тобто, як би прикро не було це визнавати, скоригувати зір за допомогою таких оптичних приладів, як окуляри чи контактні лінзи, при наявності цього захворювання неможливо.

 

Що робити, якщо у Вас діагностували катаракту?

 

Помутніння кришталика — процес незворотний, проте інколи можна його уповільнити. Але зупинити, а тим паче покращити ситуацію за допомогою медикаментів неможливо. Ефективний спосіб лікування катаракти — хірургічне втручання. Так, звучить страшно, неприємно та затратно, проте не варто займатись самолікуванням та намагатись зарадити цьому народними методами. Часто на людях, що не бажають робити операцію, наживаються шахраї, що пропонують придбати “лікувальні засоби”, що допоможуть позбутися цього захворювання. Не варто витрачати час та гроші на марні спроби, краще проконсультуйтеся з офтальмологом та притримуйтесь його рекомендацій.

 

Як запобігти розвитку катаракти?

 

Для зниження ризику появи захворювання, рекомендуємо притримуватись нескладних правил:

 

  • Ведіть здоровий спосіб життя, повноцінно харчуйтесь та притримуйтесь режиму дня. Відмовтесь від шкідливих звичок та додайте до своєї щоденної рутини хоча б мінімальну фізичну активність.
  • Захищайте очі від ультрафіолету. Він має прямий вплив на їхнє здоров'я, про що розповідали тут. Для цього можна придбати як звичайні сонцезахисні окуляри, так і окуляри з лінзами для зору з UV-захистом, наприклад Solente Samira 1.58 Prestige Plus UV, Solente Joana 1.56 El Classico UV400 чи Solente Joana 1.67 AS El Classico. Або можете розглянути встановлення фотохромних лінз Solente Samira 1.58 Santino El Classico Aqua, Solente Samira 1.58 Santino EVO Prestige Plus UV чи Solente Joana 1.56 Santino El Classico, що будуть затемнюватись під дією ультрафіолетових променів. Крім того, у всіх контактних лінзах Solente, окрім кольорових, також присутній захист від впливу сонячних променів.
  • При взаємодії з хімічними речовинами, під час будівельних робіт чи на виробництві обов'язково використовуйте спеціальні захисні окуляри. Наприклад, Вам можуть підійти тактичні окуляри. Вони захистять очі від травм, що можуть нести непоправні наслідки.
  • Щорічно проходьте обстеження у офтальмолога. Це, звісно, не вбереже від появи катаракти, проте Вам можуть її діагностувати ще на ранній стадії та Ви зможете узгодити із лікарем подальший план дій.

 

 

Як ми вже розібрались, окуляри чи контактні лінзи не в змозі допомогти Вам краще бачити при захворюванні на катаракту. Якщо ж цієї хвороби у Вас не виявлено — запрошуємо до наших оптик чи інтернет-магазину Київлінза, де фахівці підберуть Вам доступні засоби для корекції зору.