Вагітність — тема, щодо якої у нашому суспільстві й досі існує безліч міфів та чуток. А як щодо проблем із зором? Як він змінюється під час вагітності та чи можна його корегувати контактними лінзами? Нижче розглянемо відповіді на ці запитання.

 

Як вагітність впливає на зір?

 

Під час вагітності відбуваються зміни у всьому організмі. Звісно, зоровий апарат не є виключенням:

 

  • Під дією гормонів очне яблуко збільшується в передньозадньому напрямку, збільшуються товщина та кривизна рогівки. Таким чином є вірогідність появи або ж посилення короткозорості. Можуть з'явитись двоїння зображення, його розмитість, порушитись сприйняття кольору. Як правило, усі ці симптоми зникають через певний час після пологів.
  • Зниження чутливості рогівки підвищує ризик травмування ока.
  • Збій у роботі слізних залоз призводить до появи синдрому сухих очей.
  • Зменшення внутрішньоочного тиску, що особливо характерно під час другої половини терміну, зростання загрози крововиливу у сітківку, непрохідності артерій та набряку тканин.

 

Чи можна носити контактні лінзи під час вагітності?

 

Якщо Ви носили контактні лінзи до вагітності, може бути важко від них відмовитись на користь окулярів. Та чи є у цьому необхідність?

 

Сама по собі вагітність не є протипоказанням до використання контактної корекції зору. Проте необхідно перевіритись у офтальмолога на наявність супутніх захворювань, що можуть стати перешкодою у використанні цих засобів. Як ми вже дізналися, на період вагітності зір може тимчасово впасти, тому варто взяти у лікаря новий рецепт, якщо у цьому є потреба. Якщо у Вас підвищилась сухість очей, спробуйте частіше використовувати краплі для зволоження та перейти на силікон-гідрогелеві лінзи, якщо до цього користувались гідрогелевими.

 

Тож якщо у Вас відсутні протипоказання, Ви можете продовжувати використовувати контактні лінзи, якщо Вам у них комфортно.

 

Контактні лінзи під час пологів

 

А як щодо пологів? Кожен, хто потребує постійної корекції зору, погодиться, що без неї така людина почуває себе дезорієнтовано та невпевнено. Знижується психоемоційний стан, тоді як під час пологів варто підвищувати комфорт жінки настільки, наскільки це можливо. То чи можна надягати контактні лінзи на цей час, чи все-таки варто придбати окуляри?

 

Пологи — часто тривалий процес, під час якого може підвищуватись сухість очей. Якщо Вам некомфортно протягом довгого часу перебувати навіть у лінзах з високою киснепроникністю, таких як Solente Impero SiHy Monthly, краще одразу оберіть окуляри.

 

Також існує думка, що при підвищеному внутрішньоочному тиску під час пологів лінза створює додатковий тиск, що може призвести до розриву судин чи відшаруванні сітківки. Проте зазвичай при короткозорості чи далекозорості тиск не зростає до критичних показників, тож при відсутності супутніх захворювань такі наслідки малоймовірні. Більш того, деякі лікарі вважають, що контактні лінзи можуть попередити розрив капілярів в очах. Під час пологів між кришталиком та рогівкою утворюється «вакуумна подушка», що й призводить до пошкодження капілярів, тоді як лінза чинить тиск та запобігає її утворенню.

 

На жаль, завжди існує вірогідність, що Вам необхідно буде надати невідкладну допомогу, а про те, щоб зняти лінзи в такій ситуації усі згадуватимуть в останню чергу. Препарати, що використовуються для наркозу, часто висушують слизові. Та й невідомо, яка буде тривалість можливого оперативного втручання та скільки Вам буде потрібно часу, щоб прийти до тями. Тому ми все-таки не рекомендуємо використовувати контактні лінзи під час пологів через ці ризики.

 

Профілактика проблем із зором під час вагітності

 

  • Використовуйте лише ті лікувальні засоби, які прописав лікар. Обов'язково перевірте в інструкції, що ці препарати безпечні для вагітних.
  • Не піддавайте себе надмірним фізичним навантаженням. Проте зберігайте помірну активність: йога, гімнастика для вагітних тощо. Проконсультуйтеся з лікарем щодо усіх вправ, що Ви виконуєте.
  • За можливості обмежте чинники, що викликають у Вас стрес.
  • Харчуйтесь повноцінно, аби уникнути дефіцитів.
  • Виділяйте достатньо часу на прогулянки на свіжому повітрі.
  • Намагайтесь не перенапружувати зір, не читайте лежачи, навіть якщо це може бути зручно на останньому триместрі, та не проводьте багато часу за гаджетами. За необхідності придбайте окуляри із захистом від синього світла, наприклад Solente Samira 1.58 Crystal Blue чи Solente Joana 1.61 AS Crystal Blue, або ж контактні лінзи Solente Joyce.
  • Як мінімум 2 рази під час вагітності необхідно пройти обстеження у офтальмолога, щоб виявити наявність можливих проблем на ранній стадії.

 

 

Наголошуємо, що вагітність — вразливий період у житті жінки, тому наполегливо радимо обговорювати будь-які зміни у гостроті зору із офтальмологом. А придбати засоби для корекції Ви зможете в наших оптиках та інтернет-магазині Київлінза, де наші менеджери підберуть для Вас кращий варіант серед широкого асортименту ТМ Solente.