Одноденні контактні лінзи носять лише протягом одного дня. Зранку Ви надягаєте пару лінз, а ввечері знімаєте та викидаєте, а наступного дня берете нову. Тож для чого та для кого цей офтальмологічний засіб? Хіба не простіше купити одну пару на місяць чи довше, і забути про зміну лінз на довгий час? Розберемо відповіді на ці питання нижче.

 

Переваги одноденних контактних лінз

 

Одноденні лінзи мають багато переваг у порівнянні із засобами з більш довгим строком носіння:

  • Гігієнічність. Кожна лінза знаходиться в індивідуальному блістері. У кінці дня Ви викидаєте її, щоб зранку вдягнути нову. Тому знижується контакт з руками та контейнером.
  • Простота в обслуговуванні. Відсутня потреба у покупці контейнеру, багатофункціонального чи пероксидного розчину. Це економить кошти та спрощує догляд. Але рекомендуємо придбати краплі для зволоження — вони не будуть зайвими, особливо у зимовий період.
  • Комфорт. Одноденні лінзи виготовляються із дуже тонкого та м'якого матеріалу, тому вони більш невідчутні на очах у порівнянні із лінзами на місяць.
  • Безпека використання. Усі бактерії та алергени, що могли потрапити на лінзу, викидаються разом із нею у кінці дня. Крім того, лінзи із довшим строком експлуатації ризикують отримати пошкодження поверхні, тому можуть натирати рогівку та спричиняти мікротравми. З одноденними ж вірогідність травмувати око лінзою зведена до мінімуму.

 

Недоліки одноденних контактних лінз

 

Враховуючи усі переваги, недоліків у таких лінз не так багато:

  • Ціна. Зазвичай одноденні лінзи мають більшу вартість, ніж місячні. Проте Ви економите кошти на розчинах, а більша гігієнічність таких лінз попереджає виникнення захворювань ока.
  • М'які. Ніжний матеріал одноденних офтальмологічних засобів важче надягати. Він більш вразливий, тому користуватись такими лінзами треба обережно, щоб не порвати.
  • Лише денний режим носіння. Якщо Ви не маєте змоги знімати лінзи перед відпочинком, наприклад, якщо працюєте у нічну зміну, то одноденні лінзи можуть Вам не підійти, адже вони не призначені для сну в них.

 

Кому потрібні одноденні лінзи?

 

Контактні лінзи щоденної заміни необхідні, якщо:

  • Ви вчитесь користуватись контактними лінзами. Якщо Ви не впевнені, чи підійде Вам цей засіб, краще взяти одноденні лінзи. Їх багато в упаковці, тому Ви матимете заміну, якщо випадково порвали лінзу, або ж якщо Ви переходите на цей засіб поступово та не носите його щодня.
  • Ви страждаєте на алергічні реакції. Щоденне очищення багатофункціональним розчином не в змозі повністю очистити лінзу. Тож в період загострення захворювання, якщо Ви не бажаєте переходити на окуляри, можна розглянути використання одноденних лінз.
  • Ви змушені знаходитись у запиленому середовищі або маєте домашніх тварин. Дрібні частинки пилу, осідаючи на поверхні лінзи, можуть пошкодити її, а вона — Вашу рогівку. Тому при використанні одноденних лінз Ви зменшуєте ризик отримати мікротравму ока.
  • Ви використовуєте контактні лінзи лише час від часу, наприклад, під час спортивних змагань.
  • Ви не бажаєте купувати додаткові засоби для догляду за лінзами, якщо схильні до алергічних реакцій до компонентів цих засобів, або бажаєте більш простого використання.
  • Ви часто подорожуєте. Замість того, щоб брати із собою увесь арсенал з догляду за лінзами, зручніше взяти лише упаковку одноденних.
  • Ви застудилися. Під час інфекційного захворювання краще перейти на окуляри, але якщо Ваш спосіб життя цього не передбачає, то ліпше застосовувати одноденні засоби.
  • Ви схильні до інфекційних уражень очей. Одноденні лінзи забезпечують більшу гігієнічність, тому ризик розвитку захворювань значно зменшується.
  • Ви схильні до активного утворення білкових та ліпідних відкладень. У такому випадку не завжди вдається доносити місячну лінзу до кінця строку її експлуатації, лінза стає більш мутною та починає втрачати свої властивості. Одноденний засіб — чудове рішення цієї проблеми.

 

Як обрати одноденні лінзи?

 

Обираючи одноденні лінзи, зверніть увагу на їхній матеріал, вміст вологи та киснепроникність. Наприклад, силікон-гідрогелеві Solente Impero 1-DAY входять в топ найбільш «дихаючих» одноденних лінз, адже мають показник киснепроникності 150.00 Dk/t. Силікон-гідрогелеві Solente Daliya 1-Day — лінзи з ідеальним балансом вмісту води та киснепроникності. На відміну від інших одноденних гідрогелевих лінз, Solente AZUR Wet 1-Day містять гіалуронову кислоту у складі матеріалу, забезпечуючи комфорт протягом дня. Solente Darena мають найвищу киснепроникність 36.70 Dk/t серед одноденних гідрогелевих лінз. А гідрогелеві Solente Adele Bio Daily містять метакрилат гліколю в матеріалі, який значно збільшує утримання вологи всередині лінзи.

 

 

Одноденні лінзи — чудовий контактний офтальмологічний засіб, що підходить практично усім. Завітайте до наших оптик чи інтернет-магазину Київлінза, а наші фахівці допоможуть підібрати лінзи, що підійдуть Вам найкраще.