Здатність ока бачити зображення чітким на різних відстанях називають акомодацією. Для того, щоб роздивитись об'єкти зблизька, очні м'язи скорочуються, тим самим змінюючи кривизну кришталика. Але при тривалому зосередженні, наприклад, при роботі за комп'ютером чи читанні, очі перенапружуються та можуть виникнути симптоми зорової втоми, коли стає важко фокусуватись на різних відстанях. Розглянемо нижче, чи існує рішення цієї оптичної проблеми.

 

Форми порушення акомодації

 

Акомодативна астенопія, як правило, розвивається у людей з далекозорістю та тих, хто має астигматизм, якщо у них відсутня або неправильно підібрана корекція зору. Резерви акомодації обмежені, тож виникає швидка стомлюваність очей під час читання, текст може сприйматися нечітким, можливі почервоніння очей та головний біль.

 

Спазм акомодації частіше зустрічається у дітей та людей віку до 40 років. Внаслідок порушення роботи м'яза ока втрачається здатність добре бачити об'єкти на різних відстанях. М'яз після тривалого скорочення не розслаблюється та продовжує перебувати у напрузі навіть тоді, коли немає необхідності у акомодації.

 

Параліч акомодації може трапитись після травми чи важкого отруєння. При чому у людей з короткозорістю резерви акомодації скорочуються не так швидко, як у далекозорих та у людей з хорошим зором.

 

Вікове ослаблення акомодації, також відоме як пресбіопія, — це наслідок вікових змін кришталика. З роками він ущільнюється та поступово зменшує свою еластичність. Зазвичай це починає відбуватися після 40-45 років, хоча є і винятки.

 

Причини виникнення порушення акомодації

 

Розберемо основні причини виникнення спазму акомодації:

 

  • Надто високе навантаження на зоровий апарат, наприклад, при користуванні комп'ютером протягом тривалого часу.
  • Непродумане розташування джерел світла на робочому місці, невідповідність його облаштування до санітарно-гігієнічних вимог.
  • Систематичне порушення режиму дня та недостатня кількість сну.
  • Порушене кровопостачання у шийному відділі хребта.
  • Незбалансоване харчування.
  • Низька фізична активність.

 

Окуляри для корекції порушень акомодації ока

 

Для того, щоб розвантажити око, існують окулярні лінзи з підтримкою акомодації. Їхня особливість полягає в тому, що в нижній частині лінзи розташовується “плюсова добавка” для фокусування на об'єктах на ближній дистанції. Різниця в оптичній силі між основною та нижньою частинами є невеликою, в більшості випадків вона складає від +0.5 до +1 діоптрії. Наприклад, якщо у Вас рецепт для далі на -2 діоптрії, то нижня частина у таких лінзах при добавці +0.5 становитиме -1,5 діоптрій. Зовні такі лінзи не відрізняються від монофокальних, тобто звичайних лінз, тож Ваше оточення навіть не помітить, що Ви користуєтесь оптикою з підтримкою акомодації.

 

Такі окуляри можуть бути потрібні, якщо у Вас хороший зір вдалину, проте зосереджуєте увагу на книгах, документах чи моніторі комп'ютера протягом тривалого часу. Або ж якщо Ви потребуєте корекції зору для далі, але більше 3-4 годин на день Ви фокусуєте погляд на близьких дистанціях. Якщо у Вас простежуються симптоми синдрому зорової втоми, то Ви теж можете потребувати таких окулярів. Але необхідність у них визначає лише лікар після обстеження Ваших очей та визначення Ваших потреб.

 

Зазвичай такі окуляри підбирають для молодих людей віком до 40 років. Після цього доречним буде розглянути використання біфокальних або прогресивних лінз в окулярах.

 

 

Якщо Ви потребуєте корекції порушень акомодації ока, то запрошуємо до наших оптик та інтернет-магазину Київлінза, де наші спеціалісти допоможуть Вам підібрати окулярні лінзи та оправу до них серед широкого асортименту бренду Solente.