М'які контактні лінзи виготовляються із гнучкого та тонкого матеріалу, щоб оку було комфортно. Проте завдяки такій особливості вони легко вивертаються та можна спочатку не помітити, що Ви вставили лінзу не тією стороною. У цій статті поговоримо про те, до чого це може призвести та як визначити правильне положення лінзи.

 

Що буде, якщо надягнути лінзу навиворіт?

 

Якщо на перший погляд визначити правильну сторону контактного засобу непросто, особливо новачкам, то по відчуттям Ви це точно зрозумієте. Ви можете зіштовхнутися із різзю в очах, печінням, сльозотечею, також можливе відчуття піску в оці, свербіж, помутніння зору. Лінза може рухатись по рогівці під час моргання чи навіть випасти з ока. Якщо не виправити ситуацію та продовжувати носити неправильно надягнену лінзу, то можливе почервоніння ока та подразнення, проте дискомфорт від вивернутої лінзи настільки відчутний, що Ви навряд захочете так провести цілий день.

 

Але за кілька хвилин пошкодити очі лінза не зможе, адже вона виготовлена із дуже м'якого матеріалу. Та не варто ризикувати і розраховувати, що лінза у контейнері чи блістері завжди розгорнута правильною стороною, краще щоразу перед тим, як її надягнути, перевіряти на правильність її розташування.

 

Як визначити правильну сторону лінзи?

 

Найпопулярніший спосіб визначення правильної сторони — оглянути форму лінзи збоку. Для цього необхідно помістити її на палець краями вгору. Вона повинна мати вигляд напівсфери без загинів, тобто бути схожою на чашу. Якщо ж краї вигнуті та нагадують тарілку, то лінза вивернута.

 

 

Також можна обережно скласти лінзу навпіл, при цьому утворивши форму, схожу на тако. У цьому випадку краї мають дивитися вгору. Якщо ж вони вивертаються та не сходяться в одній точці, то виріб у неправильному положенні.

 

Пам'ятайте, що не завжди причиною дискомфортних відчуттів є неправильно надягнена лінза. Можливо, сам засіб підібраний неправильно, підходить до кінця термін його експлуатації, Ви не дотримувались правил гігієни, або ж у Вас наявні певні захворювання очей.

 

Що робити, якщо Ви надягнули лінзу навиворіт?

 

Якщо Ви виявили будь-який дискомфорт, необхідно зняти офтальмологічний засіб. Перед цим обов'язково вимийте руки або ж продезінфікуйте їх. Обережно зніміть лінзу та переконайтесь, що вона дійсно була надягнена неправильно. Зігніть її у зворотній бік та обов'язково промийте розчином, щоб продезінфікувати її. Після цього лінзу можна використовувати за призначенням.

 

 

Використання лінз — справа практики, і згодом Ви зможете швидко визначати, вивернута лінза чи ні. А якщо ж Вам усе ще складно з цим розібратись, завітайте до оптик Київлінза, де наші професіонали з легкістю Вам допоможуть, а також підберуть лінзи від українського бренду Solente, що підійдуть Вам найкраще.