Безпека на дорозі залежить від різних чинників: від технічних параметрів автомобіля, багаторічного досвіду самого водія, якості доріг, погодних умов. Але при цьому всьому важливе місце займає якість зору водія, адже від того, наскільки добре він бачить, залежить і його, і чужа безпеку, а іноді навіть життя.

Здавалося б, сонцезахисні окуляри для водіїв практично не відрізняються від звичайних. Більшість покупців навряд чи замислюються про те, що перед цим аксесуаром ставляться певні вимоги, адже насправді вибрати сонцезахисні окуляри для водіїв високої якості досить складно.

 

Яка має бути оправа?

Оправа сонцезахисних окулярів повинна бути в першу чергу зручною: вона не повинна тиснути на скроні і перенісся, не викликати дискомфорт. У той же час вона повинна надійно тримати лінзи і добре сидіти, адже водієві дуже небезпечно постійно відволікатися і поправляти окуляри, що сповзають з носа.

Оправа окулярів від сонця для водія не повинна звужувати поле його зору. Ідеальним варіантом є оправи з вузьким обідком і вузькими завушниками, адже вони повинні не обмежувати можливість бачити огляд в бічних дзеркалах і дзеркалі заднього виду.

Для власників кабріолетів фахівці радять спортивні окуляри, адже їх оправи зроблені з високоякісних матеріалів і зручно сідають на обличчі. Крім цього, спортивні окуляри надійно захищають очі від пилу, бруду, комах і дрібних камінців.

Ширина завушників сонцезахисних окулярів для водія повинна становити не більше 6 мм. Самі завушники повинні кріпитися до оправи у верхній або нижній частині, а не посередині, як це буває досить часто.

Окуляри з якими лінзами слід вибирати водіям?

Фахівці рекомендують вибирати окуляри з жовтим, сірим, зеленим або коричневим відтінком. Ці кольори не порушують передачу кольору, сприяють підвищенню якості зображення і покращують видимість в погану погоду.

Також дуже важливо, щоб сонцезахисні окуляри добре захищали очі від ультрафіолету. Найкращим варіантом є окуляри з поляризаційним ефектом, який усуває відблиски. Поляризаційний ефект знижує віддзеркалення світла, що з'являється на нагрітому асфальті.

 

 
Справа в тому, що поляризаційні окуляри мають шар, який «приглушує» сонячне світло: поляризаційне покриття допомагає відмінно бачити дорогу навіть при яскравому освітленні.

Найчастіше окуляри від сонця для водіїв мають яскраве забарвлення з висвітленням внизу, але при виборі окулярів слід враховувати деякі особливості кольору лінз. Наприклад, окуляри з червоними, помаранчевими та жовтими лінзами фахівці рекомендують носити при сутінковому висвітленні, так як вони не будуть змінювати сприйняття відтінків. А при денному світлі рекомендуються окуляри з сірими, зеленими відтінками лінз. Універсальним кольором є коричневий - його можна використовувати коли завгодно.

Неправильний матеріал лінз може пошкодити очі

Не мало важливим є і матеріал, з якого виготовлені лінзи. Наприклад, скляні лінзи в разі аварії можуть дуже зашкодити очам. Замість них можна користуватися лінзами з пластика, адже вони менш травмонебезпечні. Але при цьому варто пам'ятати, що дешеві пластикові окуляри недостатньо ефективні і корисні.

В деяких країнах світу водія, у якого поганий зір, зобов'язують мати в автомобілі запасні окуляри. Якщо ж їх немає, його можуть оштрафувати і навіть позбавити водійських прав.