Було встановлено, що широке використання захисних масок для обличчя і респіраторів має важливе значення для боротьби з поширенням COVID-19, але при цьому породжує нове явище: збільшення кількості звернень про сухість очей. Експерти з Centre for Ocular Research & Education або CORE (Університет Ватерлоо, Канада) тривалий час досліджували способи розпізнавання сухості очей, пов'язані з носінням маски  (mask-associated dry eye, MADE) і методи полегшення цього стану.

 

Звіти щодо MADE датуються початком літа, і в недавньому огляді був зроблений висновок про те, що сухість очей і роздратування від носіння маски можуть стати проблемою для великого відсотка населення.

 

Термін «сухий очей, пов'язаний з маскою» згадувався засновником Skyvision Centers, доктором медицини Дарреллом Е. Уайтом (Вестлейк, штат Огайо, США). Доктор Уайт згадує, як в травні спостерігав літнього пацієнта, який скаржився на симптоми сухого ока. Чоловік, який був його постійним пацієнтом протягом 20 років, ніколи раніше не виявляв жодних ознак або симптомів сухого ока. Його окуляри затуманювались з кожним видихом, а на вдиху вони ставали прозорими, а потім знову затуманювались , як написав доктор Уайт в своєму блозі. Повітря, що видихається прямувало угору до очей через верхню поверхню маски, якане щільно прилягала до обличчя. Доктор Уайт назвав це явище «сухі очі, пов'язані з маскою».

 

Маски значно зменшують поширення повітря назовні. Однак повітря, що видихається все одно повинно розсіюватись і коли маска вільно прилягає до обличчя, ймовірний шлях - це вгору. Це змушує потік повітря проходити через поверхню очей, створюючи умови, які прискорюють випаровування слізної плівки, що призводить до появи сухих плям на поверхні ока і дискомфорту, згідно з дослідженнями CORE.

 

Крім погіршення симптомів у пацієнтів з уже існуючою хворобою сухості очі, MADE може вплинути на широке коло інших людей:

 

  • літніх людей, у яких стан слізної плівка зазвичай гірше;
  • носіїв контактних лінз;
  • людей, що перевувають в масках або респіраторах;
  • тих, хто тривалий час в кондиціонованих приміщеннях;
  • тих, хто використовують тривалий час цифрові екрани.

 

Крім дискомфорту, MADE може спонукати людей терти очі для тимчасового полегшення, підвищуючи ймовірність того, що немиті руки будуть піднесені до лиця. У свою чергу, це збільшує ймовірність зараження COVID-19 через рот, ніс і, в меншій мірі, через очі.

 

Centre for Ocular Research & Education (CORE) рекомендує тим, хто носить маски і відчувають симптоми сухого ока, спробувати прості рішення:

 

  • Переконайтесь, що маска надіта належним чином, особливо з окулярами або сонцезахисними окулярами.
  • Використовуйте зволожуючі краплі.
  • Обмежте час перебування в кондиціонованих приміщеннях і регулярно робіть перерви в роботі з цифровими пристроями.
  • Проконсультуйтесь зі своїм офтальмологом і виключіть інші випадки.
     

Відповідальне носіння маски, навіть якщо доводиться боротися з сухістю очей, є важливою частиною подолання глобальної пандемії. Гарна новина полягає в тому, що ми розуміємо MADE і можемо вирішити цю проблему. - заявив доктор медицини Даррелл Е. Уайт.

 

За матеріалами Moshirfar, M., West, W.B. & Marx, D.P. Face Mask-Associated Ocular Irritation and Dryness. Ophthalmol Ther 9, 397-400 (2020) і White, D.E. MADE: A new coronavirus-associated eye disease (June 22, 2020. Accessed Sept. 10, 2020).