Ультрафіолет - це електромагнітні хвилі, довжина яких становить від 10 до 400 Нм. Надлишок і надмірність УФ-променів несе небезпеку для людського організму, оскільки вплив променів на шкіру викликає шкірні захворювання. Вплив на центральну нервову систему викликає головні болі, нудоту, запаморочення, підвищує температуру тіла.

Шкідливий вплив УФ-променів на очі

Ультрафіолет в залежності від довжини хвиль буває 3 видів:

  • УФ-С промені. Хвилі таких променів короткі і потенційно небезпечні для здоров'я людини. Але такі промені не досягають поверхні Землі, оскільки вони цілком поглинаються озоновим шаром атмосфери.
  • УФ-В промені. Такий вид променів має надто шкідливий ефект. Промені тільки частково затримуються озоновим шаром. Даний вид ультрафіолетових променів поглинаються рогівкою і в результаті з'являються очні захворювання.
  • УФ-А промені - найбільш небезпечні для наших очей. Вони проходять глибоко в око через рогівку, здатну швидко відновлюватися і абсорбуються кришталиком, нездатним так швидко регенеруватися. Крім цього, такі промені можуть досягати і сітківки, яка не здатна відновлюватися.

Як захистити очі від ультрафіолету?

Для цього є сонцезахисні окуляри, призначення яких - запобігати попаданню ультрафіолету в очі.

Захистити очі від УФ-променів можуть і звичайні прозорі окуляри. Для цього при виготовленні лінзи до її складу додаються спеціальні компоненти або наноситься на поверхню лінзи відповідне покриття.

Визначити наявність в окулярах захисту від УФ-променів за зовнішнім виглядом ніяк не можна. Але якщо на окулярах є позначка UV 400, то такі окуляри можна купувати сміливо. Така позначка означає, що окуляри виготовлені так, що не пропускають ультрафіолет, довжина хвиль якого становить 400 Нм.

Можна сміливо вибирати окуляри з лінзами-фотохромами, що змінюють ступінь затемнення залежно від освітлення. В умовах яскравого сонця вони темніють, в похмуру погоду вони ледве затемнені, а в приміщенні - прозорі.

Така властивість лінз, як поляризація, буде дуже корисною для водіїв. За допомогою поляризації видаляються відблиски з мокрих поверхонь, а спалахи фар сприймаються м'якше. Перевірити окуляри від сонця на поляризацію досить просто: піднесіть окуляри до будь-якого РК-монітора і поверніть голову на 45 градусів. Якщо лінзи затемнюються, значить,  вони дійсно поляризаційні.