Вибір оправи для окулярів - дуже складне й відповідальне завдання, адже оправа може підкреслити як переваги нашого обличчя, так і його недоліки.
Дуже важливим фактором, який потрібно брати до уваги при виборі оправи, є форма обличчя, колір очей, волосся і шкіри.

Колір шкіри

Колір оправи окулярів повинен доповнювати Ваші власні кольори, до яких відносяться тон шкіри (теплий або холодний), її колір і колір волосся.
«Холодною» шкірою вважається шкіра блакитного або рожевого тонів, а «тепла» - золотисто-коричневого тону. З такою шкірою гармонійно поєднуються оправи коричневого і більш яскравих кольорів, металеві оправи. Для «холодної» шкіри найкраще підійдуть оправи сірого, срібного кольорів.

Колір волосся

Не менш важливим фактором у виборі оправи є колір волосся. Для людей зі світлим волоссям більше підійдуть оправи приглушених тонів, а також металеві бронзові і мідні кольори.

Якщо у Вас волосся коричневого кольору, то Вам найкраще підійдуть коричневі або металеві оправи світлих відтінків.

З чорним волоссям добре поєднуються майже всі окулярні оправи з металу, а з червоно-коричневим і рудим волоссям відмінно гармонують пластмасові або металеві оправи з зеленуватим відтінком.

До волосся попелястого кольору найкраще підійдуть однотонні оправи та оправи, виконані в широкій гамі кольорів.

Розмір, форма окулярної оправи і форма обличчя

В процесі вибору оправи потрібно враховувати той факт, що оправа повинна гармоніювати з Вашим обличчям. Якщо оправа буде занадто великого розміру, то в таких окулярах буде погано видно через появу оптичних спотворень, а якщо оправа буде дуже маленькою, це призведе до обмеження периферичного зору.

Окулярна оправа не повинна бути тісною і тиснути на ніс. У той же час, вона не повинна бути занадто вільною, оскільки окуляри будуть зісковзувати з носа. Крім цього, верх очкової оправи не повинен перекривати лінію брів, а низ оправи не повинен торкатися щік. Завушники оправи не повинні тиснути на скроні.

Форма оправи

При виборі очкової оправи потрібно пам'ятати, що навіть маленька деталь може підкреслити або переваги Вашого обличчя, або його недоліки.

Місток оправи (те, що з'єднує дві лінзи), може вплинути на вигляд Вашого носа та очей. Тонкий прозорий місток створить ефект широко поставлених очей, а кольоровий місток буде, навпаки, зближувати очі. У свою чергу, низький місток буде «робити» ніс коротшим.

Існує 5 основних видів форми обличчя, з якими оправа повинна ідеально контрастувати.

Кругла форма обличчя

На круглому обличчі, приблизно однаковому по ширині і висоті, окуляри круглої форми будуть ще більше посилювати форму обличчя. Тому можна спробувати окуляри з незграбною оправою, які будуть добре контрастувати з обличчям.
 

Овальна форма обличчя

Така форма обличчя вважається універсальною, адже з нею ідеально поєднуються окулярні оправи будь-якої форми. При цьому ширина оправи може бути рівною або бути трохи об'ємнішою за найширшу частину обличчя.


 
Трикутна форма обличчя

Існує два види такої форми: трикутна форма з основою вниз і вгору.

До обличчя трикутної форми з основою вниз добре підійдуть напівобідкові окулярні оправи, у яких немає нижньої частини обідка.

Для обличчя трикутної форми з основою вгору (форма серця) не варто підбирати окуляри з масивною оправою. Найкраще для такого типу обличчя підійде безобідкова або напівобідкова оправа. Також добре виглядатимуть окуляри з більш широкою оправою внизу, а також окуляри прямокутної форми знизу або закруглені зверху.

 

Ромбовидна форма обличчя

Для людей з такою формою обличчя варто звернути увагу на оправи овальної форми і з подовженою верхньою лінією ( «котяче око»).

 
Квадратна форма обличчя

В обличчях такої форми лоб, щоки і вилиці приблизно рівної ширини і для пом'якшення прямих кутів варто вибирати оправи з м'якими лініями і закругленими краями.