На оптичному ринку з'явився новий засіб корекції зору під назвою "перфораційні окуляри" або "окуляри-тренажери".  Але чи дійсно вони такі ефективні?

Перфораційні окуляри - це окуляри з пластмасовою або металевою оправою з дірочками, отворами у вигляді точок на місцях, де повинні бути окулярні лінзи. Суть роботи даних окулярів - корекція зору.

Яким же чином діють окуляри на зір?

Окуляри-тренажери за рахунок своїх отворів менше пропускають світла і дозволяють виправити гостроту зорових здібностей. Розглядаючи предмети крізь отвори в окулярах, збільшується різкість на сітківці. Таким чином, зорова якість і чіткість підвищується. Окуляри сприяють зняттю очного тиску і втоми.

Виробники окулярів рекомендують використовувати перфораційні окуляри при короткозорості, далекозорості, астигматизмі і інших видах порушення гостроти зору.

Варто відзначити, перфораційні окуляри не мають документальних підтверджень своєї ефективності, над ними не проводилися дослідження. Окуляри допущені на оптичний ринок як засіб, коригуючий зір. 

Як застосовувати окуляри?  

Окуляри-тренажери є засобом тимчасової корекції і тому рекомендується протягом дня надягати їх на 30-40 хвилин. У день користуватися окулярами дозволено не більше двох годин.

Люди, що працюють тривалий час за монітором комп'ютера, можуть застосовувати окуляри, як засіб для зняття напруги і втоми. Після кожної години роботи можна надіти окуляри буквально на 5-10 хвилин, щоб зняти втому очей.

  • Окуляри необхідно використовувати тільки в добре освітленому приміщення, інакше вони негативно позначаться на очному здоров'ї.
  • Робота з гострими предметами в таких окулярах заборонена.
  • При короткозорості необхідно фокусувати зір на предметах далеко, роблячи при цьому рухові вправи.
  • При далекозорості робота з предметами поблизу стане відмінним тренуванням зору.

Плюсом і, в той же час, недоліком окулярів буде їх мінімальне пропускання світла. Тобто, якщо Ви хочете вберегти очі від ріжучого сонця, то можна використовувати ці окуляри тренажери, а, якщо, навпаки, очам потрібно світло, то ці окуляри стануть негативним фактором для пропускання як такого.

Вибирати необхідно окуляри в сертифікованих оптиках або порадившись з лікарем-офтальмологом в разі, якщо у Вас катаракта або глаукома. Ефективність даних окулярів при цих захворюваннях не має медичних підтверджень. Але вони можуть стати відмінним розслаблюючим засобом корекції зору і тому важливо здобувати окуляри в якісних салонах.