Турбота про свої очі - одне з головних наших завдань. Сталося так, що Вам потрібні окуляри. При обстеженні лікар Вам виписав рецепт на окуляри. Ви, подивившись в рецепт, мало що зрозуміли в усіх цифрах і значеннях. Зараз ми детально розповімо, що ж це таке, окуляри за рецептом.

При оформленні рецепту головні значення і перші, які Ви побачите, - це значення наступного плану - OD і OS.

Ці скорочення означають праве око (OD) і ліве око (OS). Такими позначеннями керуються в основному доктора офтальмологи або ж оптометристи для більш точного і правильного позначення кожного ока людини окремо. Потрібно розуміти, що така різниця в написанні значень зменшить ризик неправильного підбору майбутніх окулярів для зору і захистить їх носія від виникнення дискомфортних відчуттів і тривалого звикання до нових окулярів.

У рецепті на окуляри можуть бути наступні значення

Sph (sphere) - це сфера. Вона відповідає за оптичну силу лінзи в діоптріях для корекції короткозорості, далекозорості або пресбіопії. Але слід звернути особливу увагу на те, який знак стоїть перед цим значенням. Якщо ж стоїть знак «-» - це значить, що у Вас короткозорість, яка може коректуватися тільки лінзами мінусового позначення. Якщо перед значенням стоїть знак «+», тоді у Вас далекозорість, її можна виправити окулярами для зору, які призначені саме для коригування далекозорості.

Cyl (Cylinder) - це циліндр. Циліндр позначає коригування астигматизму і вказує на його оптичну силу. Астигматизм коректується в тому випадку, коли рогівка ока нерівна, викривлена, при цьому в рецепті вказується положення осі циліндра наступним позначенням - «Ax».

Таке значення так само буває, як «+», так і «-», для корекції далекозорості і короткозорості відповідно.

Add - аддідаціі. Вона потрібна для позначення різниці в діоптріях між зонами зору поблизу і в далечінь.

Prism - сила лінзи, яка вимірюється в призматичних діоптріях. Найчастіше призматичні лінзи використовують для корекції косоокості.

Dp - це відстань між центрами зіниць в міліметрах, це дуже важливо, адже при неправильному вимірі даного значення Ви будете некомфортно себе почувати при носінні вже готових окулярів для зору.

Отже, тепер, маючи уявлення про всі ці значеннях хоча б на початковому рівні, Ви зможете особисто розібратися в своєму новому рецепті на окуляри. Але це не означає, що Вам варто самостійно підбирати собі окуляри, найкраще з готовим рецептом звернутися до консультанта в оптиці, і він допоможе підібрати найкращий варіант окулярів для Вас.