Терміном «неоваскуляризація» медики називають появу кровоносних судин там, де від природи їм бути не належить.

В роговій оболонці ока судин бути не повинно, крім периферійної частини. Якщо ж вони все-таки виникли в інших місцях, то це саме по собі не хвороба, але симптом хвороби або пошкодження ока.

Перш за все, неоваскуляризація рогівки можлива при її запаленні - кератиті. Коли всередині неї виявляється інфільтрат, до цього місця починають проростати судини з тієї самої окраїнної області, так званої лімбічної, а також із склери і епісклери. Лікарі оцінюють це явище позитивно: організм бореться з хворобою, і ці судини допомагають розсмоктати інфільтрат. Але через них знижується прозорість рогівки, і людина починає гірше бачити (також слід пам'ятати, що пророслі судини - протипоказання для лазерної корекції зору). Втім, це характерно для кератиту - він викликає рубці на рогівці і її помутніння. Зазвичай після цього повернути людині колишню гостроту зору вже не вдається. Відповідно, медицина в цьому випадку бореться не з новоутворенням судин, а з причиною, що його викликало - кератитом.

Можлива неоваскуляризаціия і при трахомі - інфекційному захворюванні, що вражає рогівку і кон'юнктиву. Але при цій хворобі нові судини зазвичай проростають у верхній частині рогівки і лише потім поступово спускаються вниз, а при кератиті вони можуть розташовуватися де завгодно і мати різноманітний вигляд: вони схожі на прямі лінії, гілки, щітки.

Поява в рогівці судин може бути також ознакою того,що людина зловживає носінням контактних лінз. Рогова оболонка переживає гіпоксію - кисневе голодування, і організм прагне компенсувати їй брак кисню через кров.

Чи виліковне  це?

Якщо вчасно помітити патологію і звернутися до лікаря - так. Звичайно, від лінз доведеться при цьому відмовитися - не назавжди, але на досить тривалий час. Може знадобиться пройти курс кератопластичної терапії.

Якщо ж цей процес зайшов досить далеко, то він стає безповоротним, навіть якщо повністю усунути його причину.