Завдяки зусиллям американських вчених в офтальмології з'явився новий вид контактних лінз - нічні. Як кажуть самі творці, такі лінзи дають можливість коригувати короткозорість під час сну, а вдень чудово бачити без будь-яких засобів корекції. Такий новий вид відновлення зору називається «ортокератологія».

Для такого методу корекції зору використовують жорсткі газонепроникні контактні лінзи, що корегують короткозорість. На Заході такі лінзи ще використовують для корекції далекозорості і астигматизму.

Коли звичайні лінзи виготовляють з силікон-гідрогелю, вони м'які та еластичні і відмінно повторюють форму ока, нічні лінзи зроблені з флюоросіліконоакрилата. Задня поверхня ортокератологічних лінз має складну конфігурацію, завдяки якій і змінюється рогівка, адже вона стає більш плоскою в центрі і опуклою по краях.

Показання та протипоказання

Користуватися нічними лінзами можна з шестирічного віку. Бувають випадки, коли така методика - єдиний варіант запобігання погіршенню зору у дітей, оскільки їм протипоказана хірургічна операція до 18 років.

Як би там не було, але перед використанням нічних лінз потрібно проконсультуватися з офтальмологом і обстежитися, оскільки саме лікар може правильно підібрати ортокератологічні лінзи.

Нічні лінзи не призначаються в разі недостатнього сльозовиділення, запаленнях рогівки. Також не можна носити нічні лінзи в разі анатомічних дефектів очей.

Переваги та недоліки нічних контактних лінз

  • Користувачі нічних лінз не повинні носити окуляри або звичайні контактні лінзи вдень;
  • Використання нічних лінз допомагає зупинити розвиток короткозорості у дітей;
  • Рогівка ока вдень ​​отримує кисень, при цьому зменшується рівень ризику виникнення алергії і кон'юнктивіту;
  • Метод ортокератологіі дає можливість займатися плаванням або велоспортом.

Незважаючи на переваги нічних лінз, вони мають і ряд недоліків:

  • У порівнянні з денними лінзами, ціна на нічні лінзи вище;
  • Матеріал, з якого виготовляють нічні лінзи, дуже крихкий і при падінні лінзи можуть зламатися;
  • У користувачів нічними лінзами може виникати набряк і запалення, але від цього не застраховані і носії звичайних лінз.