Існую думка, що люди, що користуються контактними лінзами, потрапляють під більшу загрозу проблем із зором, пов’язану з роботою за комп’ютером або ноутбуком. Насправді, це водночас і так, і ні. Так, ризик для користувачів лінз дійсно вище, ніж для усіх інших. Але достатньо виявити трохи завбачливості, щоб уникнути цієї проблеми.

Головна небезпека полягає в тому, що з поверхні лінзи випаровується більше вологи, ніж з незакритої частини ока. А під час користування комп’ютером людина кліпає значно рідше (від двох до чотирьох разів)  і з’являється той славнозвісний ефект «сухого ока», який у цьому випадку більш точно буде назвати «сухою лінзою».

Крім того, така проблема найчастіше виникає в офісних приміщеннях, де далеко не завжди піклуються про те, щоб підтримувати необхідний рівень вологості повітря. Тому люди з контактними лінзами дійсно більш вразливі.

Але той, хто знає про існуючу небезпеку,  знайде і спосіб вберегтися від неї. Від «висихання» можуть допомогти лінзи, які гарно утримують вологу. При цьому бажано, щоб вони добре пропускали кисень. Спеціалісти вважають, що оптимально використовувати у таких випадках лінзи щоденної заміни, або ж, якнайменше, такі, термін дії яких не більший за місяць. До речі, про спеціалістів: під час вибору лінз в будь-якому разі бажано проконсультуватись з ними.

Крім того, при роботі за комп’ютером в лінзах можна використовувати зволожувальні краплі для очей.  Бажано також пити якнайбільше рідини, хоча б півтора-два літри на день.

І, повторимося ще раз, обережність у цій справі важливіша за все. Якщо людина, дотримуючись вказаним рекомендаціям, все ж відчуває погіршення зору, перевтому або біль, їй варто терміново звернутись до офтальмолога. Лікар може призначити інші, більш комфорті лінзи, або прописати спеціальні окуляри для захисту від синього світла – їх можна використовувати разом з лінзами.