Основне застосування м'яких контактних лінз - корекція зору, але мало хто знає, що є лінзи, призначені для лікувальних цілей.

 
Ще на початку дев'ятнадцятого століття виникла ідея використання контактних лінз в лікувальних цілях, але тоді вони розглядалися як засіб, призначений для захисту рогівки. Поява гідрофільних матеріалів на початку 60-х років минулого століття дало нові перспективи для застосування контактних лінз для лікування. Дослідники помітили, що є можливість за допомогою контактних лінз лікувати очі пацієнтів.

Зараз на ринку оптики є безліч лінз, виготовлених з високоякісних матеріалів з удосконаленим дизайном. Підбираються лікувальні лінзи індивідуально.

Лікувальні контактні лінзи застосовуються для:

  • механічного захисту рогівки ока;
  • стимуляції відновлення епітелію;
  • підтримки зволоження рогівки;
  • створення каркаса для росту епітелію;
  • поліпшення гостроти зору;

Коли застосовуються лікувальні лінзи?

М'які контактні лінзи використовуються в лікувальних цілях при дистрофії рогівки, що може розвиватися в результаті поранень ока або повторних операцій. Також лікувальні лінзи показані при ерозії і виразці рогівки, при ранніх вірусних ураженнях рогівки.

Лікувальні лінзи показані при термічних і хімічних опіках рогівки різних ступенів, непроникаючих пораненнях рогівки з наявністю в ній сторонніх тіл.

Крім цього, лікувальні лінзи застосовуються при проникаючих пораненнях рогівки після хірургічної обробки з накладанням швів.

Протипоказання і ускладнення

Лікувальні контактні лінзи не можна використовувати при гострому кон'юнктивіті, хронічному гнійному дакриоциститі, гнійному кератиті, хронічному увеїті (запаленні судинної оболонки ока ).

Ускладнення при експлуатації лікувальних лінз виникають в результаті помилкового підбору лінз, недотримання режиму їх носіння. Ускладнення можуть виникнути у вигляді гнійного інфільтрату рогівки і загострення увеального процесу.

Лікувальні лінзи принесуть користь тільки в разі правильного їх підбору, дотримання правил користування лінзами, проведення лікувальних процедур при появі ускладнень.