Мало хто думає про те, яку небезпеку становлять промені сонця для здоров'я очей. Саме тому вибирати сонцезахисні окуляри потрібно як захист для очей, а потім вже як стильний і модний аксесуар.


 
Які окуляри найкраще захищають від сонця?

Важливо пам'ятати, що покупка сонцезахисних окулярів серед вулиці або в сумнівних торгових точках за низькою ціною, як правило, призводить до розчарування в якості. Це обумовлено тим, що на лінзах часто відсутнє спеціальне покриття, яке виконує захисну функцію від ультрафіолету.

Як зробити правильний вибір при купівлі сонцезахисних окулярів?

Купувати сонцезахисні окуляри потрібно в магазинах відомих брендів або в перевірених оптиках. Перед покупкою вимагайте у продавця паспорт (сертифікат) на обрану вами продукцію. У цьому документі можна подивитися основні характеристики окулярів, рівень захисту і затемнення.

Не менш важливим моментом при купівлі окулярів від сонця є самі лінзи: пластикові або скляні. Найчастіше люди надають перевагу скляним лінзам, оскільки вважають, що вони забезпечують більш якісний захист від ультрафіолету. Пластикові лінзи можуть деформуватися в результаті впливу високої температури і тоді зображення буде спотвореним. Разом з цим, скло травмонебезпечне, адже при падінні скляні лінзи можуть розбитися.  Пластик легший, ніж скло, і відмінно підходить для дітей і водіїв, оскільки скло їм протипоказане. Окуляри зі скляними лінзами варто вибирати тим, хто неакуратно поводиться з окулярами, оскільки скло важко подряпати.

Багатьом покупцям також важко визначитися на якому кольорі лінз зупинити свій вибір. Вчені з'ясували, що найкраще підходять зелений, коричневий і сірий відтінки; окуляри з помаранчевими і жовтими лінзами варто носити в темний час доби. А ось про синій, червоний і рожевий кольори потрібно забути, оскільки окуляри таких відтінків, крім того, що будуть спотворювати зображення, можуть сприяти розвитку серйозних захворювань очей.

Вибираючи собі окуляри, переконайтеся, що вони вам в них комфортно. Вони повинні добре сидіти на обличчі, щоб ви не були змушені їх постійно поправляти. Вони також не повинні тиснути на скроні і ніс.


 

Ефективність носіння сонцезахисних окулярів і рекомендації щодо їх застосування визначаються за допомогою написання категорії фільтра, до рівня світлопропускання якого підходять лінзи. Фільтрова категорія вказується на внутрішній стороні заушника і визначається цифрами від 0 до 4.


 
Отже, якщо вам знадобилися окуляри для того, щоб приховати втому на обличчі або стильно виглядати навіть в похмуру погоду, вам підійдуть окуляри з фільтром категорії 1 або навіть 0. У випадку, якщо ви збираєтеся все літо бути в місті, звертайте увагу на окуляри від сонця з фільтром другої категорії. Якщо ж ви плануєте бути в горах або біля моря, віддавайте перевагу сонцезахисним окулярам з фільтром 3 або 4.

При купівлі окулярів від сонця слід брати до уваги свої індивідуальні особливості: колір шкіри, колір волосся, тип і колір обличчя. Наприклад, з круглим обличчям відмінно поєднуватимуться окуляри з широкими дужками квадратної або прямокутної форми. Також відмінно підійдуть окуляри з загостреними формами, що візуально витягають обличчя.

Людям, у яких обличчя овальної форми, пасують окуляри всіх форм. Особливо підійдуть «авіатори». Для людей з трикутними обличчями ідеальним варіантом будуть окуляри «котяче око» і ретро. Окуляри прямокутної форми таким людям протипоказані.

Обличчя ромбовидної форми буде добре виглядати в поєднанні з окулярами будь-якої форми. Квадратним обличчям найкраще підійдуть великі і закруглені окуляри з яскравою оправою і низько посадженою перемичкою.