Більшість людей вважають, що якщо вони прекрасно бачать, то перевіряти зір їм зовсім ні до чого. Але не всі знають, що гарний зір ще не означає, що у вас немає проблем із зоровою системою. Адже погодьтеся, що не кожен з вас зараз з легкістю і впевненістю зможе відповісти на запитання: Яка товщина вашої рогівки? Яке у вас внутрішньоочний тиск? Комплексне обстеження в офтальмолога допоможе вам дізнатися не тільки відповіді на ці питання, але і запобігти такі серйозні захворювання, як катаракта, дистрофія сітківки і т.д.

Складно відповісти на питання, як часто потрібно проходити обстеження в офтальмолога. Адже кожна людина сама в праві вирішувати, коли і як ретельно йому стежити за станом свого здоров'я. Але, як відомо, рання діагностика та лікування, розпочате вчасно, збільшує шанси на благополучне одужання і запобігання захворювання. Оптимальна періодичність відвідування офтальмолога - 1 раз на рік.

Особливу увагу на профілактику свого зору повинні звернути:
- Вагітні жінки;
- Люди старше 50 років;
- Люди, які страждають на цукровий діабет і гіпертонію.

Обов'язковими для перевірки зору є наступні періоди в житті людини:
- Через пару місяців після народження;
- У півроку;
- В 3 роки;
- Щороку в школі;
- Щорічно після 65 років.
Для чого взагалі відвідують офтальмолога?
По - перше, для того, щоб перевірити  потрібна корекція зору чи ні. По - друге, для того, щоб запобігти можливі захворювання.

Як перевірити зір в домашніх умовах?
Для перевірки гостроти зору застосовують знайому кожному з дитинства табличку з набором літер різної величини. Вам потрібно повісити її на відстані 6 метрів і прочитати літери в кожному рядку. Гостроту зору спочатку перевіряють по черзі для кожного ока: спочатку закривають лівий, потім - правий.
Для перевірки зору поблизу використовують табличку невеликих розмірів. На ній надруковані кілька абзаців з набраними буквами різної величини. Табличка повинна бути на відстані 35 см від очей. Якщо вам вдалося прочитати весь текст, то ваш зір 1,0. Якщо ж ви змогли прочитати тільки великі літери, тоді вам не підходить дана методика вимірювання зору. Вам необхідно знову повернутися до попередньої таблиці.

Ви повинні розуміти, що перевірку зору все ж повинен здійснювати лікар - офтальмолог. У домашніх умовах дуже складно виміряти свій зір точно. Найчастіше це виходить вельми грубо і побічно у зв'язку з домашніми умовами (освітленість, якість друку знаків і т.д.) Але навіть якщо ви вирішите виміряти свій зір, у результаті ви не зможете зрозуміти: потрібні вам окуляри або ж контактні лінзи. Тому ми рекомендуємо вам звертатися виключно до фахівця, і довірити йому визначення Ваших діоптірій і відстані між зіницями.