Лінзи орієнтовно застосовує 125 мільйонів населення планети. Сьогодні, завдяки новим технологіям, з'явилося багато різновидів лінз, які відрізняються своїми оптичними властивостями, терміном використання і конкретним призначенням.

Контактні лінзи бувають двох типів:

  • Жорсткі: газопроникні, газонепроникні;
  • М'які: силікон-гідрогелеві і гідрогелеві.

Приблизно 90% людей в світі з проблемами зору зупиняють вибір на м'яких контактних лінзах, 10% віддають перевагу жорстким лінзам.

Спираючись на діаметр, оптичні засоби (лінзи) діляться на:

  • Склеральні - від 15 до 21 мм;
  • Рогівкові - від 9 до 11 мм;
  • Корнеосклеральні - від 12 до 15 мм (м'які лінзи).

Першими  з'явилися на ринку жорсткі склеральні лінзи, проте вони мали погане сприйняття  пацієнтами, тому з часом їх забули і зараз використовують дуже рідко.

Головний фактор сприятливого знаходження в лінзах - пропорції радіуса кривизни і діаметра лінзи. Ці співвідношення визначають, яке становище лінза прийме на оці. Обриси внутрішньої частини лінзи мають поєднуватися з опуклістю ока.

Радіус кривизни вказується в міліметрах. Найменший  розмір радіусу дає «глибоку» посадку лінзи, а найбільший - майже рівну. Базова кривизна вимірюється спеціальним обладнанням.

Діаметр - це дистанція між краями лінз. Практично всі силікон-гідрогелеві і гідрогелеві лінзи з діаметром від 13,0 до 15,0 мм. Найчастіше віддають перевагу лінзам діаметром від 13,8 до 14,5 мм. Він визначається виміром рогівки. Фахівцями в галузі офтальмології перевірено, що в 98% випадків  індекс однаковий для двох очей.

Оптична потужність лінз визначається негативними «-» і позитивними «+» значеннями. Вимірюється в діоптріях і вона може бути різною за величиною і значеннях.