Амбліопія або «ледаче око» - це недуга, при якій одне око не приймає на себе навантаження, в зв'язку з чим повністю або частково припиняє брати участь в зоровому процесі. Обидва органи зору бачать різні зображення, через що головний мозок людини не може сконструювати загальну картинку. Тому пацієнтам не вдається точно визначити обсяг предметів, порядок їх розташування і побачити цілісні об'єкти. У медицині таке явище називається відсутністю бінокулярного зору.

Причини і симптоми

До групи підвищеного ризику захворювання відносяться діти віком до 6-8 років. Недуга може виникнути на тлі таких хвороб, як:

  • косоокість;
  • запущена стадія астигматизму, далекозорості або короткозорості;
  • відсутність чіткого зображення на сітківці;
  • наявність вроджених або придбаних плям на очах;
  • різниця в зорі очей перевищує 3 діоптрії;
  • депресивні стани, які можуть викликати психогенную сліпоту.

Людські органи зору розвиваються до 11-річного віку, тому діти не скаржаться на дефектні зображення, вважаючи, що інші люди бачать аналогічну картинку. Першими патологію помічають батьки, спостерігаючи надмірну незграбність малюків, зрушення очей або необхідність відхилити голову для детального огляду об'єкта. Крім цього, захворювання може проявлятися головними болями, швидким стомленням органів зору або різзю в очах.

У дорослих людей при амбліопії спостерігається порушення центрального і периферичного зору протягом декількох тижнів або місяців.

Лікування

Дітям призначають консервативне лікування, яке передбачає усунення основної причини патології. Найчастіше маленькі пацієнти обмежуються носінням контактних лінз або окулярів, які підберуть фахівці «Kievlinza».

Як доповнення до окулярів лікарі можуть порекомендувати окклюдори, які обмежать видимість здорового ока і, тим самим, змусять друге око брати участь в зоровому процесі. Даний метод лікування називається оклюзією. Щоденна тривалість носіння окулярів з пластиковою вставкою визначається індивідуально, виходячи із занедбаності хвороби.

Хірургічне обладнання використовується тільки на пізніх стадіях розвитку недуги, але в будь-якому випадку після операції призначається консервативне лікування.