Поганий зір, завдяки сучасним технологіям і генетиці, стає головною проблемою людства. Інформація про те, як не допустити зниження зору або відновити його, обростає міфами пропорційно кількості людям, які погано бачать. Наприклад, популярна омана: вітамін А допомагає короткозорим або далекозорим людям. Яка сила вітаміну, і чи перебільшено його цілющі властивості?

Вітамін А потрібен для очей

Вітамін допомагає зміцнити гостроту зору, без нього чіткість бачення може погіршитися. Треба їсти жовті, червоні і зелені овочі та фрукти, ягоди та трави. З рослин і плодів вітаміном А багаті: морква, абрикоси, гарбуз, шпинат, зелень петрушки.

Лікарі радять два рази в рік протягом місяця щоранку пити морквяний сік - багате джерело вітаміну А. Вживання такого напою позитивно впливає на роботу нервової та імунної систем. Він необхідний для профілактики очних проблем. Важливо знати, що тушковану моркву, сік з цього овоча або свіжий салат правильно їсти зі сметаною чи олією.

Усуває синдром втомлених очей  сік петрушки. Його краще змішувати з водою або іншими соками з овочів. Відмінним засобом для підтримки очей в тонусі і очищення крові є буряк.

Може морквина позбавити від короткозорості, далекозорості, астигматизму?


Експерти стверджують, що дійсно без вітаміну А зір буде погіршуватися, але кожен день людина вживає достатню кількість цього вітаміну в різних овочах, фруктах. Щоб довести організм до авітамінозу потрібно ще постаратися. Лікарі не можуть точно сказати, скільки потрібно з'їсти овочів і який відсоток вітамінів засвоїться.

Розраховувати на те, що можна відновити зір за допомогою вітамінів - швидше поширений міф, ніж реальність. Щоб позбутися від проблеми потрібно зрозуміти причини, які рідко усуваються їжею.

Революційне відкриття


Можна в цьому питанні поставити крапку і сказати, що вітамін А не відновить зір, а допоможе в профілактичних цілях, для підтримки гостроти зору, якби не американські вчені, які дослідили спеціальний препарат - фенретінід, отриманий з вітаміну А. Вони встановили, що він може усунути найбільш поширену причину погіршення зору у пенсіонерів - вікову макулодистрофію (ВМД), яка до сих пір вважалася невиліковною.