Прогресивні лінзи для окулярів давно вже стали частиною нашого повсякденного життя. І все ж багатьом досі не відомо, якими особливостями відрізняються такі лінзи, для кого саме вони призначені, як їх правильно підібрати і скільки вони коштують.

Що це таке?

Прогресивні лінзи, відомі також як мультифокальні, мають зони, що володіють різною оптичною силою. Як правило, верхня частина лінзи призначена для погляду удалину, середня, відповідно, на середні відстані, а нижня - на близькі предмети і найчастіше використовується для читання. Використовуючи окуляри з такими лінзами, людина як би одночасно надягає кілька пар окулярів, які містяться в одній.

Від всім відомих біфокальних і мультифокальних лінз прогресивні відрізняються тим, що різкого розмежування між оптичними зонами тут немає - перехід плавний, а відмінність в силі не буває більше трьох діоптрій. Тому, коли людина переводить погляд з далеких предметів на ближні або навпаки, його очі менше втомлюються.

Коли вік бере своє

Кому можуть знадобитися такі окуляри? Дуже багатьом людям старше сорока, у яких з віком розвивається пресбіопія - порушення зору, яке приносить з собою далекозорість, часто обтяжену короткозорістю. Навіть якщо людина в молодості відрізнялася незвичайною гостротою зору, на п'ятому чи шостому десятку йому все одно знадобляться окуляри, а то і двоє - для близу і для далі. Прогресивні лінзи полегшують рішення цієї проблеми.

Переваги таких лінз описані вище. А головний недолік полягає в тому, що правильно підібрати їх дуже важко. При цьому необхідно враховувати не тільки оптичну силу лінз, але і відстань між зіницями пацієнта, і відстань від кожної зіниці до центру перенісся. Ось чому від стандартних прогресивних лінз не варто чекати стовідсоткового ефекту - щоб його досягти, потрібно замовляти лінзи індивідуально.

Крім того, до них потрібно звикнути. Щоб зображення було по-справжньому чітким, недостатньо просто перевести погляд на предмет, потрібно ще повернути голову під певним кутом. Втім, більшість людей адаптується до цього за два-три дні.

Питання ціни

Скільки можуть коштувати такі лінзи? Стандартні - не дуже дорогі, в Україні цілком реально придбати пару за ціною від 500 гривень і вище. Але, як вже говорилося, справжню користь приносять лінзи індивідуальні. І тут вже починаються складнощі: навряд чи вдасться замовити одну хорошу лінзу дешевше 1300 гривень.

Жителі і гості Києва можуть замовити прогресивні лінзи в магазинах мережі "Оптика-С". Між іншим, зараз в цих магазинах діє акція, що дає можливість придбати лінзи Mileda (Італія) і Optimize (Ізраїль) за півціни.