Це питання цікавить усіх, хто вперше одягає контактні лінзи. Також його можна почути і від досвідчених користувачів даних пристроїв для корекції зору.

В процесі носіння лінзи не повинні випадати, але таке трапляється. Визначивши причину, по якій це сталося, можна вжити необхідних заходів, щоб незручність більше не повторювалась.

Які причини випадіння лінз з очей?

Причини випадіння контактної лінзи з ока можуть діляться на:

  1.  Неправильно надягнутий пристрій, поліпшуючий зір. Помістивши його на око неправильно, ви ризикуєте виявити, що воно не втрималося на рогівці і зникло в невідомому напрямку.
  2.  Неправильно підібрані лінзи. Органи зору кожної людини унікальні, не схожі на інші, і не завжди всім підходять стандартні моделі. У певних випадках потрібні нестандартні варіанти, розраховані на інші розміри очей.
  3. Рогівка пересохла або, навпаки,  занадто волога. В обох випадках ви ризикуєте "втратити" свої лінзи.
  4. Виробничий брак. Застрахуватися від цього не вийде - недоліки трапляються практично у всіх компаній-виробників. Все, що може покупець - не терпіти незручності, а відразу зняти лінзи і звернутися до виробника з вимогою замінити браковані лінзи.

Що робити?

Перш за все поговоримо про те, що робити, щоб лінзи не випадали. Правильно їх вставте - і це вже 90% успіху. Якщо у вас торичні (з корекцією астигматизму) лінзи, вставляти їх потрібно під певним кутом. Потім бажано пообертати очними яблуками з боку в бік і міцно заплющити очі. У більшості випадків це допомагає.

Якщо ж коригуючий зір пристрій продовжує випадати, зверніться до офтальмолога. Можливо, підібрані вони були неправильно або мав місце виробничий брак.

Що робити з лінзою, яка випала? По-перше, знайти її буде складно - вона прозора і маленька. Але, якщо вам вдасться зробити це досить швидко, потрібно занурити її в спеціальний розчин для очищення і зволоження.

Якщо ж лінза випала в брудне місце або була знайдена у вже пересохлому стані, повертати її на поверхню ока небезпечно. Від контакту з нестерильним навколишнім середовищем на ній розмножуються бактерії, і немає гарантій, що після промивання лінз спеціальним розчином їх не залишиться.

Не ігноруйте дані поради - вони вбережуть вас від небажаних очних хвороб і дискомфорту.