Що потрібно зробити, щоб вибрати їх?

«Що потрібно знати про Вас для того, щоб допомогти Вам вибрати ідеальні лінзи? Ваші зорові потреби визначаються віком, родом діяльності, хобі, звичками і, звичайно ж, ступенем порушення зору. Також потрібно враховувати шкідливі звички, ліки, які приймаєте і хронічні захворювання. Будьте готові відповідати на ці питання на прийомі у офтальмолога або оптометриста (лікар з більш вузькою сферою діяльності).

Другим кроком буде детальна перевірка зору та стану Ваших очей. Навіть якщо Ви недавно її робили, для ідеального результату в підборі потрібні найточніші і нові показники. Крім гостроти зору, лікарю потрібно буде дізнатися об'єктивну і суб'єктивну рефракції. Об'єктивну дізнаються за допомогою приладу під назвою "авторефрактометр", а суб'єктивну за допомогою набору пробних лінз і оправ. Також обов'язково вимірюють параметри рогівки, в тому числі, радіус її кривизни, який потрібен для підбору контактних лінз.

Останні дані, які потрібні, дізнаються за допомогою біомікроскопії ока. Вона дозволить довідатися про стан ваших повік, кон'юнктиви і рогівки. Так як саме в цих ділянках буде відбуватися зіткнення з лінзою, в разі, якщо у Вас виявлять протипоказання, буде призначений курс лікування і тільки після цього можна буде продовжити вибір лінз. »

Які види контактних лінз існують?

Так як це Ваші перші лінзи, найцікавішим етапом після повної перевірки зору буде вибір типу контактних лінз.

Перший критерій - це м'якість. Існують м'які і жорсткі лінзи. Останні зараз застосовуються набагато рідше, в основному в складних випадках астигматизму або кератоконуса. М'які, в свою чергу, діляться на: гідрогелеві і силікон-гідрогелеві. І ті, і інші еластичні і добре змочуються. Різниця в тому, що другі краще пропускають кисень, а значить з ними можна провести більше часу, не відчуваючи дискомфорту. Але варто мати на увазі що, незважаючи на можливість носити лінзи кілька діб поспіль, на будь-яких лінзах (крім одноденних - про них поговоримо далі) протягом дня утворюються відкладення. І вони будуть впливати на комфорт і на якість поліпшення зору. Тому, все лінзи потребують щоденного догляду, очищення за допомогою спеціальних засобів.

Наступним критерієм вибору буде вибір в залежності від призначення. Тут можуть бути наступні варіанти: коригуючі лінзи, кольорові / декоративні, косметичні, терапевтичні.

Коригуючі, звичайно, найпоширеніші і використовуються при практично будь-яких порушеннях зору (короткозорість, далекозорість, астигматизм і т.д.), якщо немає протипоказань (запальні процеси в очах, захворювання слізного апарату, косоокість, глаукома, підвивих кришталика, різні алергії).

Терапевтичні потрібні, коли рогівка потребує захисту, бандажі або для кращого попадання ліків в очі.

Кольорові, декоративні або карнавальні змінюють колір очей, підсилюють колір, можуть додавати блиск або сяйво, додавати малюнок на райдужку, замінювати зіницю і колір на якийсь малюнок. Наприклад, «долар», «полум'я».

Косметичні лінзи так само впливають тільки на естетичний вигляд. З їх допомогою приховують недоліки, наприклад, помутніння рогівки.

Найважливішими факторами, які вплинуть на Ваш вибір, будуть режими заміни і носіння. Тут все залежить від Ваших побажань і від того, скільки грошей Ви готові витрачати на лінзи.

По режиму заміни лінзи бувають:

  • одноденні (кожен день нові);
  • частої заміни (раз в 1-2 тижні);
  • місячні (раз на місяць);
  • квартальні (раз в 3 місяці);
  • традиційні (від півроку до року).

Варто пам'ятати, що носити лінзи потрібно рівно стільки, на скільки вони розраховані, не забувати про культуру носіння. Так як використання лінз понад термін може призводити до ускладнень і погіршення зору.

По режиму носіння лінзи бувають:

  • денні (носять тільки в години неспання);
  • гнучкі (поспіль кілька днів, і вночі теж);
  • пролонговані або безперервні (від 7 днів до місяця); Тут варто бути обережними, обов'язкові показання лікаря для такого носіння, так як він можуть бути протипоказання, що вкрай небезпечно для очей!
  • Нічні, ортокератологічні (їх надягають вночі і за рахунок своєї жорсткості вони надають рогівці ту форму, яка потрібна для гарного зору; протягом наступного дня Ви будете бачити добре без допоміжних засобів).

Залежно від Ваших особливостей зору і виду / типу очей, лінзи так само бувають різними по оптичному дизайну і діаметру. Їх вибір буде здійснюватися лікарем.

За крок до нового життя.

Після того, як будуть визначені всі критерії, настає етап примірки. Для цього використовуються одноразові лінзи. Через 5-10 хвилин можна буде перевірити і зрозуміти, чи підходять вони Вам. Будьте готові, що Вам доведеться поміряти не одну пару для того, щоб вибір став ідеальним.

Так само важливим буде визначення графіка відвідувань лікаря і невелика лекція про гігієну і правильний догляд.

Бажаємо Вам удачі і терпіння! Робіть своє життя простіше і краще, а наші фахівці Вам в цьому із задоволенням допоможуть.