Люди, що займаються активними видами спорту, більший відрізок часу проводять на відкритому повітрі. Через це збільшується ризик негативного впливу на очі ультрафіолетовими променями, кількість яких збільшується за рахунок відображення від гладких поверхонь води, снігу або льоду. Тому офтальмологічні компанії розробили спеціальні спортивні лінзи, що надійно захищають очі спортсменів від шкідливих ультрафіолетових променів і зменшують надмірну яскравість світла.

Спортивні окуляри були затребувані давним-давно, але, через відсутність спеціальних спортивних лінз у виробників, їх замінювали сферичними лінзами, які вставляли в оправи окулярів від сонця. У таких окулярах зір не приносив комфорту, оскільки викривлялося зображення і навіть порушувалося центрування через те, що не було лінз необхідного діаметру.

Відмінність спортивних окулярів від звичайних

Коли ви займаєтеся спортом на свіжому повітрі, ваші очі потребують безпеки і захисту від пилу, вітру, яскравого сонячного світла, особливо від ультрафіолету. Щоб спортивні окуляри могли відповідати потребам очей, форма оправи повинна бути прилегла, щоб дрібні частинки або шкідливі промені не потрапляли в очі збоку.

За рахунок того, що рамка оправи вигнута, положення лінзи перед оком змінюється так, що лінза розгорнута відносно осі зору. Це викликає викривлення, зміщення зображення предметів, через що виникає астигматичний і призматичний ефект.

Для того, щоб уникнути таких недоліків, під час виготовлення спортивних лінз береться до уваги реальне положення лінзи перед оком і параметри оправи. Спортивні лінзи, призначені для корекції зору, виробляються за рецептом, їх можна встановлювати в навіть дуже вигнуті оправи.

Також лінзи для спорту можна виготовити з різних матеріалів з різними світлофільтрами. Це залежить від умов використання окулярів.

Фотохромні лінзи

Як правило, на яскравому сонці або в умовах постійної освітленості застосовуються звичайні світлофільтри зі стабільним коефіцієнтом поглинання.
Але в разі, якщо освітленість змінюється, звичайні світлофільтри можуть виявитися надмірно темними або світлими. В якості альтернативи звичайним світлофільтрам виступають фотохромні лінзи.

Крім того, що вони захищають очі від ультрафіолетового випромінювання, вони автоматично затемнюються при яскравому світлі і освітлюються, коли випромінювання зникає. До того ж рівень затемнення безпосередньо залежить від рівня освітленості. Наприклад, всередині приміщення лінзи виглядають як прозорі, тому ними можна користуватися як звичайними окулярами.

При денному світлі фотохромні лінзи поглинають блакитний спектр денного світла і фільтрують розсіяне світло до оптимального рівня. Не менш комфорту доставляють такі лінзи і в умовах туману, снігу, дощу, коли знижена освітленість.

Колір лінз

Фотохромні лінзи в основному виготовляються в двох кольорах: помаранчевому і зеленому. Помаранчевий колір має стимулюючу і підбадьорюючу властивість на очі, компенсуючи неприємне відчуття, що виникає від зміни світла і тіні. Зелений колір заспокоює і розслаблює, приносячи при цьому більший комфорт.

Чітких рекомендацій щодо застосування того чи іншого кольору лінз для конкретних видів спорту не існує, але є загальноприйняті рекомендації.

Так, помаранчево-коричневі прийнято використовувати для таких видів спорту, як стрільба, полювання, альпінізм, лижі, біатлон, гольф, біг і т.д. А зелено-сірі рекомендовані для водіння, глибоководної риболовлі, парусного спорту, мото та велоспорту, пляжних ігор, тенісу.