Склеральні контактні лінзи виготовляються з жорстких газопроникних матеріалів. Свою назву отримали завдяки значним розмірам, за рахунок яких вироби покривають не тільки рогівку ока, але і білкову оболонку - склеру. Залежно від форми органу зору, засоби корекції  можуть мати діаметр від 12,9 до 24,0 мм.

Показання для носіння склеральних лінз

В основному дані оптичні засоби призначають при набутті рогівкою конусоподібної форми внаслідок кератоконуса. Класичні лінзи в даному випадку не принесуть результату, тому офтальмологи виписують пацієнтам вироби підвищеної жорсткості. Також склеральні лінзи показані в наступних випадках:

  • Синдром Шегрена;
  • Побічні ефекти після трансплантації рогівки;
  • Синдром сухого ока;
  • Опік органу зору внаслідок попадання хімічних речовин;
  • Вікова далекозорість.

Вироб не тільки зупинить розвиток хвороби, але і зможе повністю відновити зір.

Склеральні лінзи в декоративних цілях

Напевно Ви помічали, що герої багатьох голлівудських фільмів часто мають містичний образ, який доповнюється невластивими для людського ока кольорами або малюнками. Дані ефекти створюються за допомогою склеральних лінз, які можуть імітувати вогонь, сонце, зуби, чорні очі, почервоніння і багато інших явищ. В реальному житті такі вироби найчастіше надягають любителі повеселити публіку під час Хеллоуїна або на тематичних вечірках.

Але багато користувачів купують «театральні» лінзи не тільки заради забави, адже значні розміри лінз допомагають приховати дефекти очей - лейкому, опущення верхньої повіки, плями та ін.

Перед придбанням лінз врахуйте наступні обмеження:

  • Підбирати вироби потрібно під чітким керівництвом офтальмолога, який визначить точні розміри очного яблука і перевірить органи зору на чутливість;
  • Оптичні засоби можна носити не більше 3-4 годин, що обумовлено високою жорсткістю матеріалу і його низькою кисневою проникністю;
  • Не рекомендується керувати автомобілем в склеральних лінзах, так як вироби спотворюють текстуру предметів і обмежують видимість.

У догляді і надяганні склеральні лінзи нічим не відрізняються від класичних контактних лінз.