Чи потрібна перевірка зору?

Кожна людина хоча б раз в житті була у окуліста, щоб перевірити зір за допомогою таблиць для перевірки зору. Навіть не дивлячись на новомодні технології і можливості перевіряти зір у онлайн режимі, такий простий метод діагностики як і раніше популярний серед офтальмологів. Але чи багато існує таблиць для перевірки зір і яка краще? Зараз ми в цьому розберемося.

Таблиця Сивцева

 Це сама  розповсюджена таблиця для перевірки гостроти зору. Вона складається з 12 рядків з буквами алфавіту. Розмір літер в кожному рядку зменшується зверху вниз. З лівого боку літерою «D» позначено відстань, з якої людина з хорошим зором повинна бачити.

Таблиця Снеллена

Ця таблиця використовується в англомовних країнах. Складається з 11 рядків, в цій таблиці, на верху є одна велика прописна буква. Розмір  букв в кожному рядку зменшується зверху вниз. Гостроту тут вимірюють у вигляді дробу Снеллена.

Таблиця Орлової

Ця таблиця за принципом діагностики нагадує попередні, а примітна  тим, що вона використовується для перевірки зору у дітей. Саме тому дана таблиця замість букв містить різні зображення. Розмір рядків з малюнками змінюється зверху вниз. Нормою зору вважається, якщо дитина бачить 10 рядок на відстані 5 метрів. Це ідеальний варіант перевірки зору за допомогою таблиці у дитини.

Таблиця Головіна

Цей метод діагностики включає в себе стандартний набір оптотипів. Таблиця складається з рівних по висоті і ширині кілець з розривами. Норма цієї таблиці, якщо людина розрізняє дві точки з кутовим дозволом, рівним одній хвилині. Визначення гостроти зору проводиться на відстані 5 метрів. Вона може бути надана як окремо, так і з таблицею Сивцева.

В Інтернеті будь-яка людина може пройти перевірку зору в онлайн режимі, але потрібно розуміти, яку таблицю Ви б не обрали, це не замінить діагностики в кабінеті офтальмолога.

Щоб перевірити зір онлайн, Вам потрібно зробити наступні кроки:

  • Роздрукуйте потрібну Вам таблицю на аркуші А4.
  • Поставте лист таким чином, щоб 10 рядок був на рівні очей.
  • Підберіть хороше освітлення, на таблицю повинно рівномірно падати світло.
  • Одне око закрийте долонею. (Мружити очі не можна!) Тепер Вам потрібно зазначити рядок, який Ви бачите кожним оком. Праворуч від рядка є значення «V», це і буде значення зору.

Сподіваємось, що ми Вам допомогли розібратися як перевіряти зір і які  бувають види таблиць. Тепер вибір тільки за Вами.