Багато хто знає, що, при носінні сонячних окулярів, зображення в очах часом спотворюються, причому досить сильно. Від чого залежить цей ефект і як від нього позбутися?

Окуляри можуть не підходити


Загального правила немає: причини можуть бути різноманітними. Далеко не завжди вони полягають в окулярах. Іноді цей предмет якісний, але конкретній людині не підходить. Це відбувається, якщо носій сонцезахисних окулярів має невеликі дефекти зору. Вони настільки малі, що в повсякденному житті непомітні і не приносять ніяких незручностей.

Окуляри з затемненими лінзами здатні підсилити ці недоліки, і людині доводиться напружувати очі, намагаючись щось розгледіти. Це призводить до сильного нервового напруження, яке може викликати головні болі.

При купівлі окулярів слід дивитися не тільки на те, який тут захист від ультрафіолету і чи не підроблені вони. Значну роль відіграє процес примірки - потрібно переконатися, наскільки в них комфортно і чи добре ви бачите. Лінзи підійдуть в тому випадку, якщо всі навколишні предмети крізь лінзи бачаться такими, як і без них.

Синій колір здатний спотворювати


Офтальмологи стверджують, що людям зі здоровими очима допустимо використовувати сонцезахисні окуляри будь-якого кольору, за виключенням синього. Він порушує колірне сприйняття, завдаючи очам істотної шкоди.

Існує, але не є загальноприйнятою, думка, що це стосується і червоного кольору. У всякому разі, достовірно відомо, що цей колір сприяє порушенню нервової системи. Він категорично не рекомендується людям, що страждають підвищеним тиском і схильним до глаукоми.

Найбільш поширена причина спотвореного зображення - це банально низька якість сонцезахисних окулярів. Звичайно, в захисті від яскравого сонця потребують багато хто, і не всі вони заможні люди. Але здоров'я очей - це не така стаття витрат, на якій допустимо економити. Доцільніше буде пройти повз вуличного лотка і зайти в найближчий спеціалізований магазин оптики.

Низькоякісні окуляри шкідливі ще й тим, що рідко бувають забезпечені захистом від ультрафіолетових променів. Однак видиме світло вони поглинають, і зіниця, не отримуючи його, рефлекторно розширюється. В результаті кришталику і сітківці ока дістається набагато більше шкідливого ультрафіолету, ніж це було б без них.