За результатами опитування, яке було проведено в США, тільки 6% людей знають про те, що ультрафіолет небезпечний для зору. Він може привести до катаракти, макулярної дегенерації, ураження сітківки, запалення рогівки і наростання кон'юнктиви, появі злоякісних новоутворень на шкірі. З роками кількість хворих по двом першим патологіям збільшується. Це пов'язано з тим, що озоновий шар тонкий, а він виконує функцію фільтру для УФ випромінювань.

Шкода ультрафіолету

Якщо дивитися, наприклад, на зварювання, в результаті інтенсивного впливу ультрафіолету, можна отримати опік сітківки або фотокератит.

Ефект від дій УФ-променів видно не відразу, а поступово. Вони скупчуються в організмі, утворюючи багато додаткових радикалів, які діють як паразити, пошкоджуючи необхідні молекули, в тому числі молекули білків і ДНК. Згодом це може привести до вищеперелічених захворювань.

Вплив на дитячі очі

Головний фільтр від УФ випромінювань - кришталик. Виконуючи захисну функцію сітківки, він стає непрозорим і втрачає здорову структуру. Ці симптоми - прямий шлях до катаракти. Крім цього, через відсутність потрібної еластичності кришталика, є великий ризик розвитку далекозорості. Важливо знати, що у дітей кришталик більше пропускає ультрафіолет. У 35-річної людини сітківки досягає лише 10% випромінювань, у дітей показник рівний - 75%.

Шкода для очей сонцезахисних окулярів

Коли людина носить сонцезахисні окуляри, у нього розширюється зінниця,так як окуляри затемнюють. Але вони ніяк не захищають очі, тому що не протистоять інфрачервоному і УФ світлу. Це може призвести до ураження ока. Тому важливо на сонцезахисні лінзи наносити спеціальні фільтри. Окуляри з такими фільтрами можна розпізнати за спеціальним знаком - UV400, які позначає захист від усіх променів з довжиною 400 нм.

Скляні окуляри також здатні захищати від ультрафіолетового світла, але вони не практичні, незручні у використанні, тому що важкі.

Як колір скла взаємодіє з ультрафіолетом

 Не рекомендовано купувати окуляри з лінзою блакитного, фіолетового кольорів. Ці фарби допомагають УФ променям погано впливати на очі. Краще зупинити вибір на коричневих, жовтих або оранжевих лінзах.

Бережіть свої очі, щоб зір був відмінним без окулярів і контактних лінз.