Чи можна літати у літаку в контактних лінзах – це питання хвилює все більшу кількість людей по мірі того, як лінзи набирають популярність. Але ж реально, вони бояться сухості, а у літаку повітря досить сухе.

Воно і справді може бути сухим, майже таким, як у пустелі – від 10 до 20 відсотків вологості. Між тим, людині, щоб почуватись комфортно, бажано хоча б 40, а то і 60 відсотків.

Тим не менш, офтальмологи вважають, що використовувати контактні лінзи у літаку цілком можливо. Втім, це стосується лише здорових людей. Тим, хто напередодні подорожі відчуває хоча б легку слабкість, лінзи краще не одягати. Ну а якщо ви відчуваєте, що готові летіти в них – необхідно скористатись деякими запобіжними заходами.

Перш за все, потрібно оберігати свій організм від зневоднення – пити якомога більше води, але не газованої. У самому літаку і перед ним потрібно виключити з вживання алкоголь, гострі та солоні страви, а також чай і каву – усе це сприяє зневодненню. Ліки, окрім крайніх випадків, краще також не приймати. В політ треба не забути взяти з собою зволожуючі краплі для очей, які мають великий ступінь в’язкості – наприклад, «Чисту сльозу». Непогано було б зволожувати і повіки, для цього підійде звичайна вода, стакан якої завжди можна попросити у стюардеси.

Найкраще буде перед вилітом надягти нові лінзи, але, якщо такої можливості немає, хоча б продезінфікувати ті, що є. Якщо під час польоту передбачається спати, вони мають бути силікон-гідрогелеві – одноденними чи двотижневими, такі лінзи гарно пропускають кисень. Але все ж на час сну лінзи краще зняти, а після прибуття на місце – замінити на нові.

Бажано мати при собі кілька пар лінз на випадок необхідної заміни, по можливості – одноденних, з якими найменше клопоту. Підійдуть також лінзи з пролонгованим режимом використання. Їх, а також контейнер та флакон з розчином, краще за все тримати у ручному багажі.

Об’єм флакону не має перевищувати 100 мілілітрів, інакше до літака з ним не пропустять. Не слід забувати, що під час польоту атмосферний тиск у салоні літака змінюється. Тому радимо час від часу перевіряти, чи герметично закриті флакон і контейнер.

Тим не менш, оптимальним рішенням було б замінити на час польоту лінзи окулярами. З ними клопоту набагато менше.