Плюси і мінуси лінз для окулярів

Ви відвідали лікаря, і тепер потрібно купити лінзи для окулярів. Рецепт готовий, все є, але ж в магазинах оптики такий великий асортимент. Як обрати? Ми будемо раді Вам в цьому допомогти.

При виборі лінз для окулярів Вам потрібно буде мати справу з такими показниками, як видом і ступенем аметропії (тобто зміною заломлюючої здатності людського ока), зоровими потребами, формою і типом оправи. Ціна лінз залежить від величини оптичної сили лінзи, матеріалу, дизайну, модифікації поверхні, складська це лінза або рецептурна (виготовляється на заводі за індивідуальним рецептом).

 Виготовляються лінзи для окулярів з таких матеріалів:

  • мінеральних - вони стабільні і прозорі, але крихкі і мають велику вагу;
  • органічних - підвищена ударна стійкість, невелика вага, високі оптичні характеристики;

За хімічними характеристиками органічні лінзи можна розділити на:

  • термопласти (полікарбонат, поліамід);
  • реактопласти (CR-39);
  • квазітермопласти (трайвекс, трібрід).

Кожна лінза також має показник заломлення, від якого залежить товщина лінза. Їх можна розділити на кілька груп.

  1. Матеріали з нормальним показником заломлення 1,498 ≤ n <1,54. Це CR-39 і трайвекс. Лінзи з цих матеріалів підійдуть при аметропії низького і середнього ступеня.
  2.  Матеріали з середнім показником заломлення 1,54 ≤ n <1,64. Сюди відносяться полікарбонат і трібрід. Лінзи з цих матеріалів тонкі, легкі, поглинають випромінювання всього УФ-діапазону. Рекомендується використовувати при аметропії середнього і високого ступеня.
  3.  Матеріали з високим показником заломлення 1,64 ≤ n <1,74. Ці лінзи на третину легше CR-39, використовуються при аметропії середнього і високого ступеня.

Тепер ми вже знаємо, які бувають лінзи для окулярів і на що потрібно звернути увагу. Але якщо ви ще не визначилися з вибором і у Вас є сумніви, що ж краще контактні лінзи або окуляри, то давайте розберемося.

Що вибрати: контактні лінзи або окуляри

 Перевага окулярів в тому, що за вартістю вони набагато дешевше, ніж контактні лінзи.Також їх без зусиль можна одягати і знімати. Якщо Ви здатні вдало підібрати окуляри під форму обличчя, вони можуть підкреслити Ваші достоїнства і приховати недоліки, стати акцентуючим елементом Вашого образу. Окуляри також довговічні, їх можна не міняти в перебігу декількох років, якщо Ваш зір не змінився, а стан окулярів Вас повністю задовольняє. Можна не морочитися з приводу щоденного догляду, це не займає багато часу.

Мінуси окулярів полягають в тому, що вони обмежують радіус зору. Офтальмологи кажуть, що тривале носіння окулярів може призвести до атрофії очних м'язів і погіршення зору. У них не можна займатися спортом, вони можуть створити психологічний дискомфорт, особливо у дітей. У холодну погоду окуляри запотівають. Якщо Ви носите корекційні окуляри для зору, Вам протипоказані сонцезахисні окуляри.

Контактні лінзи хороші тим, що вони практично не перешкоджають попаданню кисню в очі. Якщо в силу обставин, що склалися або режиму роботи Вам не з руки знімати і одягати лінзи кожен день, то зараз на ринку є місячні лінзи, які можна носити протягом місяця не знімаючи! У контактних лінзах з легкістю можна займатися будь-яким видом спорту, відкоригувати зір на всі 100%, вони не обмежують поле зору.

Недоліки лінз полягають в тому, що їх потрібно часто міняти, а це задоволення не з дешевих. Так само до лінз потрібно купувати розчин і інші аксесуари. Одягати лінзи деяким людям дуже складно. Вони можуть травмувати рогівку, іноді це призводить до запального процесу. Також, якщо лінзу втратити, її майже неможливо знайти. Є деякі дефекти, при яких лінзи протипоказані, так само вони не підходять людям з чутливими очима.

Тепер можна підвести підсумок, що ж краще? А це, дорогі друзі, вирішувати вже Вам, у кожного свої переваги. Ми можемо тільки сказати, що зручніше за все чергувати ці два методи корекції, так Ви можете вразити оточуючих змінами в своєму образі.