Про те, наскільки корисними чи небезпечними можуть бути нічні контактні лінзи, можна чимало прочитати в Інтернеті. Хоча все ж краще цього не робити, а задати всі питання офтальмологу. Ми ж тут торкнемося теми більш вузької - розчинів для них.

 

Для початку потрібно сказати, що розчини для нічних лінз потрібні саме спеціальні, звичайні тут не підійдуть. Виняток становлять лише ті засоби, на упаковці яких прямо зазначено, що вони призначені як для м'яких, так і для жорстких лінз - наприклад, SOLEKO Queen's Peroxide. При цьому слід пам'ятати, що цей розчин (як і деякі інші, скажімо, DISOP HIDRO HEALTH H2O2, також підходить для лінз будь-якого виду) є пероксидним, і тому при його використанні слід ретельно дотримуватися інструкції, не допускаючи жодної недбалості. А ось Boston Simplus не універсальний - він зроблений виключно для нічних лінз. Підійде також розчин REGARD, або універсальний RECORD 7/30, який призначений і для зволоження, і для очищення, і для зберігання лінз.

 

Те ж саме можна сказати про розчин Cliwell, який на додачу до всього перерахованого видаляє відкладення протеїну. Склад SAUFLON SYNERGI підходить до всіх типів контактних лінз, але особливо рекомендується для силікон-гідрогелевих. Медики рекомендують його для чутливих очей.

 

У більшості з цих засобів догляду рекомендується тримати лінзу не менше 6 годин - при використанні пероксидних систем. При застосуванні багатофункціональних розчинів контейнер фахівці радять замінювати не рідше разу на два місяці.

 

Використовувати щоразу необхідно свіжий розчин, наливаючи його в контейнер безпосередньо перед тим, як знімати лінзу. Після цього її потрібно змочити розчином і ретельно (але не надто стараючись - нічна лінза річ тендітна) протерти кінчиками пальців зовнішню і особливо внутрішню сторону. Цілком зрозуміло, що перед одяганням лінзу слід гарно змочити розчином, тоді ви будете себе почувати більш комфортно.

 

Це елемент щоденного "туалету". Однак, крім цього, не рідше разу на тиждень жорстку лінзу слід мити спеціально призначеним для цього шампунем, після чого прополоскати у воді. Шампуні для лінз, як правило, випускаються тими ж виробниками, що і розчини.

 

Деякі засоби можуть бути рекомендовані і в тій якості, і в іншій, наприклад, Boston Advance Cleaner. Він видаляє прилиплі до лінзи відкладення, збільшує термін її служби і просто робить її носіння більш комфортним.