Які лінзи краще вибрати: пластикові або скляні

Якщо Ви вирішили купити окуляри (в перший або вже вкотре), перед Вами, безсумнівно, стане таке питання. Так що все-таки краще: пластик або скло? По-перше, правильні назви цих лінз не скляна і пластикова, а мінеральна і полімерна.

З приводу переваги лінз однієї над іншою однозначну відповідь дати досить важко, але ми постараємося розписати плюси і мінуси кожного з цих матеріалів.

Отже, мінеральна лінза. До неї відчувають довіру люди старшого покоління, з огляду на те, що вона з'явилася давно і добре себе зарекомендувала. Переваги лінзи в тому, що вона практично не дряпається і досить жорстка сама по собі, без будь-яких додаткових покриттів. Вона досить стійка до механічних впливів (виключаючи при цьому фізичні). Наприклад, якщо Ваша професія пов'язана з високими температурами (кухар, ювелір, зварювальник і т.д.), скляна лінза буде Вам як не можна до речі.

Оптичні властивості мінеральних лінз на високому рівні, однак мінус мінеральної лінзи в тому, що якщо Ви, не дай Бог, посковзнетеся і впадете, або потрапите в аварію, уламки скляних лінз можуть завдати великої шкоди Вашому зору і стати причиною крупних неприємностей. 

Що стосується пластикової (або полімерної) лінзи, то у неї теж є переваги і недоліки. Наприклад, вона перевершую тим, що важить набагато менше лінзи мінеральної, а, значить, носити її зручніше. Крім того, вона дуже стійка до пошкоджень, і тому досить травмобезпечна.

Якщо Ви цінуєте неординарність, або ж любите багатофункціональність речей, полімерна лінза і тут буде корисною. Їй можна надати практично будь-який колірний відтінок, а також використовувати такі покриття, які б і коректували зір, і захищали від шкідливих ультрафіолетових променів.

До мінусів полімерної лінзи відноситься її підвищена м'якість, за рахунок чого вона швидко дряпається і вимагає додаткового догляду (наприклад, її потрібно протирати спеціальною серветкою з мікрофібри; не можна класти лінзами вниз і інше).

Отже, ми розглянули всі «за» і «проти» мінеральної та полімерної лінз, але сказати, яка з них краще, а яка гірша, не можемо. Вибирати тільки Вам, виходячи з особистих переваг і потреб. Ми були раді допомогти Вам у цьому!