Як і будь-який пристрій для поліпшення зору, контактні лінзи вимагають спеціальних аксесуарів, необхідних для догляду за ними.

При відсутності належних умов зберігання і нехтувані правилами їх зняття і надягання ви ризикуєте отримати захворювання очей - на неочищеній поверхні швидко розмножуються небезпечні мікроби. Некоректне  поводження загрожує  передчасному псуванню ваших гідрогелевих і силікон-гідрогелевих пристроїв.

У число потрібних вам аксесуарів входять наступні:

  1. Контейнер. Ємностей для зберігання існує два типи: горизонтальний і вертикальний. Перший є найбільш простим і поширеним. У ньому є окреме "місце" для кожної лінзи. Міняти його слід не рідше, ніж раз на три місяці і регулярно промивати спеціальним розчином. Другий забезпечує більш ефективну очистку лінз, але в тому разі, якщо  використовується розчин ПЕРОКСИДНОГО складу, тримати лінзи всередині такого контейнера доведеться не менше шести годин.
  2. Пінцет. Пристосування потрібно для того, щоб виймати лінзи з підставки і класти їх назад. Якщо робити таку дію руками, ви можете пошкодити лінзу або занести на неї мікроби і пил. Важливо, щоб у щипчиків були гумові насадки, безпечні для тендітних гідрогелевих і силікон-гідрогелевих варіантів.

Які аксесуари знадобляться у подорожі?

Вирушаючи в подорож, ви точно візьмите з собою лінзи. Однак, везти зайвий вантаж у вигляді великої пляшки з очищуючим розчином і інші пристосування на зразок вертикального контейнера не завжди комфортно. Тому для поїздок існують особливі набори, що дозволяють максимально зручно перевозити лінзи і користуватися ними під час перебування поза домом.

Набір для поїздок відрізняється від стандартного тільки кількістю елементів. Крім дорожнього контейнера і пінцета в нього входить невелика ємність для рідини і коробочка для всіх комплектуючих, що має компактне дзеркало на внутрішній стороні кришки. Розміри набору дозволяють помістити його навіть в невелику сумочку, а баночка з розчином вміщує до ста мілілітрів рідини, тому вас допустять з ним в літак. Дзеркало ж стане в нагоді вам в процесі зняття і надягання контактних лінз.

Не забувайте вчасно оновлювати аксесуари, щоб уникнути накопичення білкових відкладень, різних бактерій і іншого бруду. Бажано купувати новий комплект з кожною покупкою лінз.