Наближається літо, дні стають сонячними - а це означає, що люди починають частіше думати про покупку сонцезахисних окулярів. На жаль, не всі продавці даного виду товару бувають компетентні і сумлінні. Потрібно переконатися, що гроші ви віддаєте за дійсно якісний товар.

Як уберегтися від підроблених окулярів?


Слід триматися подалі від вуличних лотків. Окуляри там запропонують дешеві, але такі, які не варто брати і з доплатою. Кращий вибір - спеціалізований магазин або салон оптики.

Вибираючи окуляри, варто звернути увагу на їх сертифікат і паспорт, де вказані характеристики. Також в оптичних салонах, як правило, є прилади, що дозволяють перевірити ці характеристики і звірити з тими, про які йдеться в паспорті.

Слід ретельно оглянути поверхню лінз: чи немає подряпин і відколів? Погляд краще направляти під кутом до поверхні. Окуляри потрібно покласти на аркуш білого паперу лінзами вниз і вивчити їх зворотній бік, переконавшись у відсутності плям і розводів. Якщо лінза забарвлена рівномірно - це аргумент за покупку.

Піднесіть окуляри до очей і подивіться крізь лінзи, потім підніміть їх. Зображення не змінилося? Схоже, їх можна купувати. В іншому випадку вони спотворюють картину, а цей дефект здатний принести зору серйозної шкоди.

Головне - захист від ультрафіолету

Сучасні люди знають: головне завдання сонячних окулярів - захист не стільки від сліпучих яскравих променів, скільки від ультрафіолетового випромінювання, що загрожує очам. Окуляри, позбавлені такої здатності, несуть величезну небезпеку: в напівтемряві зіницю рефлекторно розширюється і отримує набагато більше ультрафіолету.

Хороші окуляри повинні мати на оправі маркування «UV-400», що означає, що вони блокують промені з довжиною хвилі 400 мікрометрів. Можна вибрати варіант, при якому цифра більше 400, якщо ж вона менше - очі будуть захищені не в повному обсязі.

Звичайно, маркування можна підробити. Акуратно потріть ці букви і цифри пальцем або вогкою хустиною. Якщо вони не стерлися, це привід для деякої довіри.

Краще перевірити цю якість на місці. Можна попросити про допомогу співробітника оптики - в магазинах зазвичайно є відповідні прилади. Можна зробити це і самостійно, використовуючи ультрафіолетовий ліхтарик (багато хто носить їх з собою, вставленими в брелоки - для перевірки автентичності купюр) і який-небудь предмет з люмінесцентною поверхнею, наприклад, ручку. Направте на нього промінь ультрафіолету крізь лінзи. Предмет не світиться? Значить, все в порядку.