Часто люди, які відвідують магазини оптики або інтернет-магазини, стають володарями контактних лінз (КЛ), заздалегідь не відвідавши офтальмолога. Особливо це стосується носіїв кольорових лінз. А у кольорових лінз, як і у всіх інших, є радіус кривизни, який чимало значить для користувача. 

Що це за параметри?
Радіус кривизни, або ж базова кривизна (на упаковці контактних лінз позначена "ВС") - це кривизна внутрішньої поверхні контактної лінзи, яка характеризує форму її поверхні, зі сторони яка прилягає безпосередньо до ока. Цей вимір, вказує на кривизну передньої поверхні лінзи. Він визначає, наскільки круто або полого вигнута лінза, і визначає відстань від центра лінзи до її поверхні. Радіус кривизни контактних лінз відповідає за їхню посадку на Ваших очах. Стандартним вважається радіус 8,6, тому не складно знайти лінзи від 8,3 до 8,7. А от з кривизною 9,0 вже не так легко. Є одиниці виробників, які виготовляють лінзи з нестандартними параметрами, але частіше з таким радіусом контактні лінзи виготовляються на замовлення.  Для кожного типу контактних лінз виробник вказує оптимальні значення, які забезпечують найкращий комфорт і ефективність корекції зору. Під час вибору важливо слідувати рекомендаціям фахівця та інструкціям виробника. Також слід регулярно відвідувати лікаря для перевірок і змін у разі необхідності, адже даний вимір може варіюватися для лівого та правого ока однієї людини в залежності від її потреб у корекції зору.

Як його визначити?
Правильний радіус кривизни може визначити тільки лікар-офтальмолог під час процедури обстеження з автокераторефрактометром – приладом, здатним визначити рефракцію ока. Щоб правильно підібрати контактні лінзи, спеціаліст виміряє радіус кривизни ваших очей. Процедура, яка займає всього кілька хвилин, це лише огляд офтальмолога за допомогою комп'ютерної діагностики. Нічого складного, через що не слід було б відвідати спеціаліста перед вибором контактних лінз. При неправильному радіусі кривизни лінзи можуть викликати дискомфорт, спричиняти зміни в гостроті зору, а також призводити до інших проблем, таких як зачіпання рогівки або зміни в формі очей.
Але що робити, якщо Ви вже купили контактні лінзи? Якщо раніше не відвідували офтальмолога, відвідайте лікаря для того, щоб він визначив кривизну лінзи, яка Вам підійде. Якщо радіус, виписаний офтальмологом, не менше й не більше кривизни придбаних контактних лінз на 0,2, можна спокійно продовжити користування ними, якщо вони не викликають дискомфорт. Однак, якщо даний параметр, все-таки більше або менше на 0,2,  рекомендується замінити їх на нові, з відповідним для Ваших очей даними. Варто запам'ятати, часто буває таке, що лінзи однієї компанії, у яких радіус кривизни становить 8,5, відповідають лінзам іншої компанії, які мають радіус кривизни 8,6.

Негативний вплив на органи зору через невідповідність параметрів КЛ.
Великий радіус кривизни КЛ може призвести до того, що сама лінза буде занадто рухлива в оці, цим самим викличе сльозотечу, може навіть випадати з ока або нанести шкоду рогівці. Коли лінза "сидить" не щільно на оці – вона викликає біль при кліпанні, оскільки зачіпає верхні м'язи ока. Якщо ж радіус, замалий для ока, Ви будете відчувати дискомфорт, оскільки рухливість лінзи значно зменшується і буде здавлювати рогівку. Перенапруження очного яблука, здавлювання кровоносних судин спричиняє почервоніння очей. Відразу зросте ризик нестабільного зору і запальних реакцій. Усього цього можна уникнути, якщо Ви перед покупкою КЛ відвідаєте спеціаліста і чітко визначити необхідні параметри.

Наслідки невідповідності.
Якщо радіус кривизни контактних лінз неправильний, це може призвести до різних негативних наслідків і вплинути на комфорт, якість зору та загальне здоров'я очей. У вас можуть виникнути наступні проблеми з органами зору:
Дискомфорт і біль. Лінза із невідповідним радіусом кривизни, може не правильно адаптуватися до форми вашої рогівки, що викликає дискомфорт, біль та відчуття чужорідного тіла в очах.
Погіршення зору. Це може призвести до змін в гостроті зору. Лінзи не правильно фокусуватимуть світло, що спричинить до розмитості зображення та інших проблем з баченням.
Зміни в формі рогівки. При тривалому використанні таких лінз можуть виникати зміни в формі рогівки, що вплине на її здоров'я та взаємодію з поверхнею лінз.
Підвищений ризик інфекцій. Неправильно підібрані лінзи залишатимуть проміжки своєю поверхнею і поверхнею очей, створюючи місце для накопичення бруду та бактерій. Це призведе до розвитку інфекцій, таких як кон'юнктивіт або кератит.
Сухість та роздратування очей. Такі контактні лінзи стають причиною недостатнього забезпечення лінзами природного змащення ока, що викликає сухість та роздратування очей.
Зачіпання рогівки. Якщо лінза надто плоска чи крута, вона може зачіпати або терти по поверхні рогівки, що неодмінно викличе подразнення та дискомфорт.
Важливо регулярно перевіряти та оновлювати рецепт КЛ у співпраці з офтальмологом, щоб уникнути вищезазначених проблем. Лікар допоможе правильно визначити всі параметри, включаючи радіус кривизни, гарантуючи комфорт та ефективність корекції зору.