Як розшифрувати рецепт на отримання окулярів?

Дуже часто виходить так, що, отримавши рецепт на окуляри для зору, ми не можемо і половини зрозуміти, що там написано, що означають всі ці  цифри і значення. І тут ми починаємо запитувати в оптиках, що це таке, що мав на увазі офтальмолог, і не раз могли побачити невдоволення на обличчях працівників оптики, які не дуже-то і хотіли розбиратися в наших рецептах.

Давайте розглянемо які є позначення в стандартному рецепті на окуляри для зору:

  1. OD і OS - це означає «праве око» і «ліве око»
  2. OU - це означає «обидва ока»
  3. OD - замість цього позначення ще в рецепті на окуляри для зору можуть писати англійськими літерами перших слів R або Right, а для лівого L або Left.


Ще ми можемо побачити і таке зашифроване словосполучення, на яке ми Вам теж дамо детальне розшифрувати - SPH, CYL, AXIS, ADDITION (ADD). Це означає оптичну силу лінз в діоптріях. Так само потрібно звернути увагу на знак(+ або -) перед цими значеннями, так як вони відповідають за необхідність корекції короткозорості або ж далекозорості.

  • CYL (CYLINDER) - ця абревіатура більше має цифрове значення, не шукайте в ній словесне пояснення. Це означає цифри, які показують неозору конкретно для Вас очкову корекцію в діоптріях тільки при наявності астигматизму.
  • ADD (ADDITION) - для цього значення пояснення таке - це величина оптичної сили лінзи в діоптріях, як правило це значення показує різницю в діоптріях між оптичною силою в зонах для зору зблизька і вдалині.
  • Prism - це значення вказується на лінзах з призматичними діоптріями, так само може позначатися трикутником. Вони призначені для лікування косоокості.
  • PD (pupil distance) або Dp (distancia pupilorum) або РЦ - це значення позначає відстань між центром зіниці в міліметрах, так само в рецепті може ще вказуватися монокулярне значення для кожного ока, відповідно, окремо.

Так само в рецептах офтальмологи можуть писати ще дуже багато додаткових формул, значень і показань. Це основні, на які ми всі повинні звертати увагу і хоч трохи в них розбиратися.

Адже якщо ми трохи будемо розуміти, що ж нам прописав наш  лікар, ми з більшою відповідальністю будемо підходити до вибору окулярів для зору, і цей процес потім буде для нас менш болісним.

Ось як тільки ми грунтовно вивчимо  ці елементарні значення, ми зможемо самостійно для себе визначити, наприклад, об'єктивну рефракцію або зможемо оцінити напрямок осі циліндра при астигматизмі.

Але навіть при знанні таких значень не потрібно перестати відвідувати офтальмолога і прислухатися до його ділових професійних порад. Будьте обізнаними в даній темі і здорові.