Вибір сонцезахисних окулярів - не така дрібниця, як може здатися. Придбавши неякісний товар, людина ризикує дуже серйозно нашкодити очам. А щоб вибрати якісний, слід пам'ятати про ряд речей.

Захистити очі від ультрафіолету

У сонячні дні в першу чергу потрібен захист не стільки від сліпучих видимих променів, хоча і вони дуже неприємні, скільки від невидимих, але набагато більш шкідливих ультрафіолетових. Це випромінювання є однією з головних причин патологій кришталика і сітківки, що сприяє появі катаракти або глаукоми.

Чи усі окуляри блокують його? На жаль, ні. Навпаки, досить часто в окулярах очі отримують набагато більше шкідливих променів. Це відбувається, оскільки зіниця ока, не отримуючи видимого світла, рефлекторно розширюється, відкриваючи ультрафіолету шлях до сітківки і кришталика.

Це перша причина поставитися до вибору сонячних окулярів з усією можливою відповідальністю, і не купувати їх з вуличних лотків. Щоб вони надійно захищали очі, на оправі повинно стояти маркування "UV-400". Цифра може і перевищувати 400, але це вже зайве - більший захист знадобиться тільки високо в горах або посеред моря. Якщо вона менше, це означає, що лінзи блокують ультрафіолет не повністю.

Звичайно, маркування підроблюють, але в цьому випадку воно, як правило, тримається погано - досить потерти її вологою тканиною, і напис зникне. Крім того, в хороших магазинах оптики окуляри звичайно продаються з паспортом і сертифікатом.

Як уникнути астигматизму

Це не єдина небезпека, яку можуть приховувати низькоякісні сонячні окуляри. Нерідко вони спотворюють зображення, зокрема, в силу того, що їх лінзи неоднорідні - в них часом присутні вертикальні призми, які призначені для використання в окулярах з діоптріями, і строго за рецептом лікаря. Носіння подібних очкових виробів призводить до неприємних відчуттів в очах, головного болю, запаморочення.

Ще гірше, якщо лінзи пофарбовані не однаково,  навіть якщо відмінність мало помітна. Наслідки можуть бути більш серйозними, в тому числі розвиток астигматизму і інших очних патологій.

Розсудлива людина погодиться, що на здоров'ї очей економити не можна. Рекомендується купувати надійний товар у перевіреного продавця. Перед походом в магазин бажано проконсультуватися з офтальмологом.